Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Od nove godine zakonski minimalac oko 27.000 dinara

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada po satu, nakon što su sindikati odbili predlog Vlade i poslodavaca da ona bude povećana za 8,6 odsto, i da iznosi 155 dinara. 

Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da to povećanje bude 10 odsto, kao i to da će povećanje minimalne zarade pratiti „dogovor i očekivanje“ da će u naredne tri do četiri godine minimalac rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara. 

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika 24.800 dinara, što znači da će, ako Vlada Srbije donese odluku o povišici cene radnog sata od 8,6 odsto, minimalna zarada iznositi 27.022 dinara.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da su polazne tačke bile udaljenije.

„Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo“, istakao je Mali i dodao da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i poboljšanju uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost, ali i zarade.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović rekao je da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici minimalca, i najavio da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.