Bojnik COVID-19 Crna Trava Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Srbija Vesti Vlasotince Vučje

Od večeras nove mere a od sutra pojačana kontrola inspekcijskih službi – Spisak objekata koji mogu da rade

Od večeras, u 20 časova odnosno 21 čas biće zatvoreni svi ugostiteljski objekti, ( kafići, restorani, barovi), tržni centri, sve prodavnice ( osim prodavnica prehrambene delatnosti), bioskopi, muzeji, galerije, kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, vežbaonice, fitnes centri, bazeni, baloni za sport….

Takoreći, tokom narednih dana na snazi će biti epidemiološke mere kao i predhodnog vikenda.

Kako je vikend uobičajno neradan, bitno je naglasiti da se mere zatvaranja ne odnose na preduzeća, fabrike i njihove interne organizacije rada i poslovne aktivnosti. Takođe, u uobičajnom radnom vremenu biće otvoreni svi šalteri državne uprave, pošte, banke, osiguravajuća društva, menjačnice…

Identično kao i za vikend, objekti na koje se ovo ograničenje rada u narednim danima ne odnosi i kojima je dozvoljeno rade i tokom vikenda.

  • Apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, veterinarske apoteke
  • Trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, pijace, zelene pijace, prodavnice stočne hrane, pet šopovi…
  • Samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat –  kiosci i trafike.
  • Objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, stolarskih radnji, vulkanizeri, tehnički pregledi, auto-perionice, hemiska čišćenja…
  • Benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva
  • Restorani i barovi u okviru hotelskih i drgih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu.
  • Sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza

Bitne napomene su da šalter prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nije dozvoljeno.

Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mera u narednim danima i Vlada Republike Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu ogovornost svih građana. Sve mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima, tako da nove mere ni na koji način ne ugožavaju proces imunizacije.

 

infocentarjug.rs