Leskovac Vesti

Održan protest malinara u Leskovcu, danas nastavak protesta u Donjem Sinkovcu

U centru Leskovca sinoć su se okupili, u znak protesta, nezadovoljni malinari iz Jablaničkog okruga zahtevajući da cena maline bude 220 dinara po kilogramu.

„Jedan od naših zahteva je da ova cena sa kojom su hladnjačari izašli bude akontna i da sačekamo konačnu cenu koja će biti istaknuta za celu Srbiju, pogotovu na zapadu jer prošle godine je razlika u otkupnoj ceni maline bila skoro za sto dinara manja kod nas u odnosu na Arilje i Ivanjicu. Mi ćemo ubrzo napraviti udruženje preko koga ćemo zajednički delovati i tako aktivno učestvovati u pregovorima sa vlasnicima hladnjača, jer smatramo da oni ovako drže monopol i tako ostvaruju najveću zaradu. Po otkupnoj ceni od 120 dinara nama ostane jedva 10 – 15 dinara zarade dok, prema našim saznanjima, hladnjačari malinu izvoze po ceni od 3 – 5 evra. Kada nama plate evro, neka imaju još jedan evro za ostale troškove, lako je onda izračunati da njima ide najveći deo zarade“ – kazao je član Organizacionog odbora malinara Dragan Miljković Kempes iz Bošnjaca i pozvao sve malinare, da se odazovu u što većem broju, na nastavak protesta u nedelju 18. juna od 20 sati na ulazu u Donjem Sinkovcu.

Inače, okupljeni malinari doneli su sinoć po gajbicu malina koje su ,kako je kazao Miljković, planirali da prospu po ulici ali su se tokom protesta predomislili i iste podelili prolaznicima i deci.

(ICJ)