Društvo Jablanički okrug Leskovac Pčinjski okrug Vesti

Održana 36. sednica Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

U skupštinskoj sali grada Leskovca održana je 36. redovna sednica Skupštine Osnivača Centra za Razvoj Jablaničkog i Pčinjskog Okruga. Skupština je okupila predstavnike lokalnih zajednica, institucija sa ciljem evaluacije dosadašnjeg rada, donošenja važnih odluka i postavljanja smernica za dalji razvoj regiona.

predsednik Skupštine CRJPO i gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović

Na početku sednice, predsednik Skupštine osnovača CRJPO i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je istakao značaj kontinuiranog rada CRJPO u promociji ekonomskog i društvenog napretka Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Govorio je o projektima koje je Centar u prethodnom periodu realizovao:

direktorka Centra, Dragana Belenzada

„Izdvojio bih projekat „Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništa u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu“ koji su sufinansirali Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj Republike Srbije i partneri na projektu, osam gradova i opština u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Leskovac, Vranje, Vlasotince, Bojnik, Medveđa, Trgovište, Vladičin Han i Surdulica. Ovim projektom bila je predviđena finansijska i nefinansijska pomoć vlasnicima firmi i preduzetnicima, mladima do 35 godina starosti i ženama koji su vlasnice svojih biznisa. Finansijska pomoć ogledala se kroz dodelu grantova u visini do 250.000 dinara pojedinačno. Ukupno, 84 preduzetnika iz osam lokalnih samouprava dobilo je grantove čime su unapredili svoje poslovanje i time doprineli razvoju preduzetništva i preduzetničkog duha u našim krajevima. Verujem da će se veliki broj učesnika ovoga Projekta veoma brzo nametnuti kao budući lideri u razvoju svojih sredina.“

Predsednik Cvetanović je pomenuo i projekat ”Zemlja legendi” nastavak projekta ”Povezivanje bisera” gde se putem savremene interpretacije nematerijalnog kulturno-istorijskog nasleđa i tradicije kreira još jedan zajednički turistički proizvod grada Leskovca i opštine Kriva Palanka u cilju poboljšanja turističke ponude prekograničnog područja.

36. sednica Skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

„Bilo je veliki broj projekata, ja ću izdojiti najzanačanije: Šansa za tebe, Razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, Podsticaj razvoja poljoprivredne proizvodnje u opštini Vlasotince, Plan razvoj opštine Trgovište za period 2023-2030, Regionalni inovacioni startap centar Leskovac, Zeleni talas, Biookrug južne Srbije.

Imamo i projekat koji realizujemo sa japanskom agencijom za međunarodnu saradnju – Osnaživanje i dalje uspostavljanje mentoring usluga u zemljama zapadnog Balkana, cilj je konstantna podrška malim i srednjim preduzećima, ne samo u Srbiji već i u BiH, CG, Sevvernoj Makedoniji. U saradnji sa ministarstvom privrede i RAS Centar je u prethodnoj godini realizovao veliki broj aktivnosti za jačanje preduzetništva koje se odnose na regionalni razvoj, održali smo preko 120 obuka, gde je bilo preko 260 učesnika, preko 20 promotivnih događaja gde je bilo preko 200 učesnika, 11 mentoring usluga, i 50 konstalting usluga koje smo pružili malim i srednjim preduzećima,“ rekla je direktorka Centra Dragana Belenzada ističući da je zadovoljstvo raditi sa predsesednikom Skupštine CZRJPO Cvetanovićem jer je njegova podrška vetar u leđa svima.

Nakon toga, usledilo je izveštavanje o aktivnostima i postignućima u proteklom periodu, uključujući realizaciju projekata, saradnju sa relevantnim institucijama i ostvarivanje ciljeva utvrđenih Statutom Centra.

infocentarjug.rs/sajtgradleskovac