Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Održana treća „Džipijada Medveđa 2019“ od Petrovca do Mrkonjskog visa

Treća po redu „Džipijada Medveđa 2019“, održana je ove subote na relaciji od Petrovca do Mrkonjskog visa. Na ovogodišnjoj džipijadi učestvovalo je 26 džipova iz Medveđe, Sijarinske banje, Lebana, Leskovca, Tulara, Gazdara, Pustog Šilova, Bogunovca, Ivanja, Leposavića i Petrilja.

Na samom početku učesnike su pozdravili LJubiša Ristić, direktor TO Medveđa, koja je i ove godine bila kako kažu, uspešan organizator, paroh Nebojša a manifestaciju je otvorio i vozačima poželeo srećan put, dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Kolona je krenula iz Bučumeta, ispred Crkve Sv. Petke preko Rujkovca, gde se kolona zaustavila kod bazilike Sv. Jovana. Tom prilikom su na veoma ekstremnom terenu, svoje umeće i mogućnosti svojih terenaca prikazali: Bogdan Vuksanović i braća Tijanić, Miloš i NJegoš.

Kolona terenaca je zatim krenula vojnim putem do sela Đulekare, zatim Sijarine, gde je napravljena kratka pauza kod novosagrađenog krsta i spomenika palim borcima Gornje Jablanice, koji su poginuli u balkanskim ratovima, prvom i drugom svetskom ratu.

Trasa je dalje vodila do Mrkonjskog visa, gde je takođe napravljena pauza da bi zainteresovani učesnici mogli da odu na sam vrh visa, odakle se po lepom vremenu vidi celokupna teritorija opštine Medveđa, planina Kopaonik, Šar planine, Čakora, Golije, Stare i Suve planine, Jastrebca, Radan planine i Mokre gore.

Dalje je učesnike džipijade put vodio do Tularske banje a zatim do Ćorovog vodopada u selu Petrilje, gde je za sve učesnike organizovano druženje uz specijalitete kuhinje Gornje Jablanice.

Foto:Turistička organizacija Medvedja

(Kraj)