Društvo Lebane Vesti

Ofarbajte jaja za Uskrs prirodnim bojama

Uskrsnja jaja 02
Farbanje uskršnjih jaja predstavlja jedan od najlepših i najradosnijih hrišćanskih običaja pogotovo za decu, a farbanje prirodnim bojama učiniće ga još zanimljivijim.

Vratimo se tradiiciji.

Ukoliko još niste ofarbali uskršnja jaja evo nekoliko saveta kako to možete uraditi sa prirodnim bojama.

Braon-crvenkasta boja je najčešća prirodna boja koje se dobija od ljuske crnog luka. Stavite ljuske crnog luka u šerpu (količina zavisi od intenziteta boje koji želite da dobijete, dovoljno je ljusaka od 1-2 kg luka) prelite ih sa hladnom vodom, pa tu vodu prospite, zatim ponovo naspite hladnu vodu, dodajte sirće i stavite da voda sa lukovinom provri. U ovu mešavinu pažljivo  spustite jedno po jedno jaje (možete staviti i nekuvana jaja pošto će se skuvati dok se farbaju). Kuvajte jaja u lukovini dok ne dobijete željenu boju. Jaja farbana u lukovini vrlo brzo 15-30 minuta dobiju intenzivnu jarku braon-crvenkastu boju. Gotova jaja izvadite iz boje, ostavite ih da se osuše pa ih sa malo ulja, maslaca ili komadom slanine premažite da se lepo sijaju.

Najintenzivniju žutu boju relativno brzo ćete dobiti ako u pola litre vode stavite dve kašike kukrume (može se kupiti u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane) i lagano kuvate mešavinu oko pola sata. U gotovu boju dodajte dve kašike sirćeta spustite jedno po jedno jaje i kratko kuvajte sve zajedno oko 10 minuta, a onda ostavite jaja potopljena u boji dok ne dobijete željenu žutu boju.

Uskrsnja jaja 01
Uskršnja jaja ofarbana prirodnim bojama.

Crvenu boju ćete dobiti ako narendate tri korena cvekle, zatim narendanu cveklu izgnječite tučkom za meso da bolje otpušta boju. Ovako pripremljenu cveklu prelite sa litrom hladne vode i kuvajte najmanje 30 minuta na laganoj vatri. Nakon toga procedite obojenu vodu u drugu šerpu, a cveklu dobro pritiskajte da što više boje otpusti. U boju dodajte dve kašike sirćeta spuštajte jedno po jedno jaje i lagano ih kuvajte u crvenoj boji oko pola sata. Kuvana jaja ostavite potopljena u boji dok ne poprime željenu crvenu boju.

Plavu boju za jaja ćete dobiti iz listova crvenog kupusa. Jednu manju glavicu crvenog kupusa razdvojite na listove, zatim listove kupusa blago izudarajte tučkom za meso da bi se boja lakše otpustila.Ovako pripremljen kupus prelite sa hladnom vodom ( koristite samo onoliko vode koliko vam je potrebno da dobro prekrijete jaja oko 2cm preko, pošto što manje vode budete koristili boja će biti jačeg intenziteta). Kuvajte listove crvenog kupusa pola sata, zatim procedite vodu u drugu šerpu, dodajte dve kašike sirćeta i spustite jedno po jedno jaje.

U ovoj boji kuvajte lagano jaja pola sata, zatim ih ostavite u boji još 3-5 sati a može i preko noći, budite strpljivi iako će možda izgledati da se jaja nikad neće ofarbati. Dobićete divna jaja jarko plave boje. Gotova jaja premažite sa malo ulja, maslaca ili slanine da dobiju lep sjaj. U plavu boju možete farbati samo jaja bele ljuske to su kod nas najčešće pačija jaja, a kokošija jaja možete prvo izbeliti pa nakon toga farbati.

Pošto prirodne boje za jaja bolje farbaju jaja koja imaju belu ljusku ovo je način na koji kokošija jaja možete izbeliti. Kuvajte jaja 15 minuta u smeši vode i sirćeta 1/1, zatim ostavite jaja još 15 minuta u istoj vodi, a nakon toga svako jaje pažljivo sundjerom operite pod mlazom hladne vode. Dobićete solidno bela jaja koja se mogu farbati.

Zelenu boju za jaja ćete dobiti ako koristite listove spanaća. Listove spanaća usitnite, izgnječite ih tučkom za meso, pa ih pola sata kuvajte u litri vode. Procedite vodu u drugu šerpu dodajte sirće i stavite jaja. Jaja prvo možete kratko kuvati u boji, a zatim ih ostavite potopljene dok ne poprime željenu nijansu zelene boje.

Napomena: Prirodne boje za jaja često dosta sporo farbaju jaja tako da je nekad potrebno držati jaja potopljena u boji i preko noći. Najvažnije je strpljenje i boja će sigurno uspeti.

Izvor: erecepti