Društvo Srbija Vesti

Opština Medveđa sa ministarstvom potpisala ugovor za prvu fazu sanacije opštinskog puta u Parku prirode Radan

Ugovori kojima se u šest lokalnih samouprava stavljaju na raspolaganje podsticajna sredstva za projekte očuvanja i zaštite biološke, predeone i geološke raznovrsnosti u zaštićenim područjima na njihovim teritorijama, potpisani su danas u Ministarstvu zaštite životne sredine. Ukupna vrednost podsticaja iznosi 45 miliona dinara.

Ova sredstva obezbeđena su kao dodatna vrsta podrške, koju po prvi put Ministarstvo dodeljuje direktno lokalnim samoupravama na čijim se teritorijama nalaze zaštićena područja proglašena od strane Vlade Srbije, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

„Podrška koju smo i na ovaj način osigurali predstavlja još jedan mehanizam kojim ćemo unaprediti stanje i bolje zaštititi prirodna dobra. Cilj nam je da se dodatno osposobe gradovi i opštine da brinu o prirodi, doprinose boljem očuvanju i podižu kapacitet zaštićenog područja. Nastavićemo paralelno i sa izdvajanjima za upravljače zaštićenih područja, kojima smo u ovoj godini već dodelili 355 miliona dinara. U prethodnom periodu, radili smo i na povećanju ukupne teritorije pod zaštitom države, koja je od 2012. godine do danas porasla sa 5,91% na 8,31% teritorije Srbije. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa proširenjem zaštićene teritorije, ali i sa svim merama kojima je cilj da se sačuvaju prirodna bogatstva za sve građane i za buduće naraštaje“, poručila je Vujović.

Podsticaji opredeljeni kroz ovaj javni konkurs namenjeni su isključivo lokalnim samoupravama za infrastrukturne projekte, uspostavljanje mreže lokalnih udruženja, održavanje manifestacija, uređenje speleoloških objekata, biciklističkih i pešačkih staza, promociju geo turizma, projekata razvoja starih zanata i tradicionalnih delatnosti i slično.

Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva dobili su Grad Čačak za uređenje Predela izuzetnih odlika Ovčarsko-kablarska klisura i sledeće opštine: Despotovac za rešavanje bezbednosti posetilaca u Spomeniku prirode Resavska pećina, Krupanj za izgradnju centra za posetioce i info pulta u Spomeniku prirode Kvačevića pećina, Sjenica za infopult u Specijalni rezervat prirode Peštersko polje, Medveđa za prvu fazu sanacije opštinskog puta u Parku prirode Radan i Prijepolje za uređenje pešačke staze u Someniku prirode Slapovi Sopotnice.