Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Otvoren Konkurs za povratnike po sporazumu readmisije, tražioce azila i ugroženih grupa stanovništva

Nemačka nevladina organizacija Help realizuje projekat „Upravljanje migracijama i podrška povratku tražilaca azila.“

 

Cilj projekta je sprečavanje migracija i pružanje podrške povratnicima po readmisiji, tražiocima azila i drugim pripadnicima ugroženih grupa stanovništva. Projekat ima direktan uticaj na povećanje socijalne uključenosti ugroženih grupa stanovništva i na poboljšanje uslova života izuzetno ugroženih porodica.

U okviru projekta, u Leskovcu marta 2018.godine u organizaciji ROSA otvoren je Informativni centar HUB11(hab11)  koji za Jablanički upravni okrug predstavlja čvorište informacija o mogućnostima podrške kroz Helpov projekat kao i realizacije te podrške, a potom i informacija o mogućnostima podrške drugih relevantnih organizacija i institucija.

Kroz dosadašnje aktivnosti projekta na teritoriji koju pokriva HUB11(hab11) pružene su informacije za nešto više od 1000 zainteresovanih korisnika, pružena je podrška za devet porodica kroz izgradnju i rekonstrukciju objekata, a jedan korisnik dobio je podršku za dohodovanu aktivnost. 70 učenika osnovno školskog uzrasta  kao podršku u obrazovanju dobilo je komplet školskog pribora i đačke rančeve, a 50 porodica dobilo je humanitarnu pomoć u higijenskim sredstvima.