Društvo Vesti

Plaćanje platnim karticama „Poštanske štedionice“ na portalu eUprava

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović i predsednik Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica“ Bojan Kekić potpisali su danas Sporazum o zajedničkom omogućavanju plaćanja elektronskih usluga DinaCard, Visa i Mastercard karticama na portalu eUprava.

Takođe, Jovanović i Kekić su potpisali i Sporazum o zajedničkom prihvatanju platnih kartica – DinaCard, Visa i Mastercard na POS terminalima na šalterima organa državne uprave i organa jedinica lokalne samouprave.

Ovim činom „Poštanska štedionica“ postaje još jedna banka partner Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu koja će nakon potpisivanja ova dva sporazuma omogućiti plaćanje platnim karticama na portalu eUprava i posredstvom POS terminala na šalterima organa javne uprave.

Naime, na osnovu ovogodišnjeg poziva Kancelarije bankama, platnim institucijama i institucijama elektronskog novca koje posluju na teritoriji Srbije da, ukoliko već nisu, realizuju različite vidove elektronskih plaćanja, javila se banka „Poštanska štedionica“.

Jovanović je tim povodom istakao da će u narednom periodu građanima biti omogućeno da koriste usluge Banke Poštanske štedionice prilikom plaćanja administrativnih taksi na Portalu eUprava.

Takođe, kkao je naveo, u cilju što bržeg širenja mreže POS terminala na šalterima javne uprave, Banka će se uključiti kao partner Kancelarije za IT i eUpravu sa ciljem da svi šalteri gradskih i opštinskih uprava u Srbiji u periodu od šest meseci omoguće plaćanje administrativnih taksi platnim karticama.

Na ovaj način, plaćanjem putem interneta ili na POS terminalima povećava se efikasnost u pružanju usluga građanima, štedi se vreme čekanja u redovima i eliminiše se odlazak građana do pošte ili banke i ponovni dolazak na šaltere državne uprave ili lokalne samouprave, objasnio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, na ovaj način se građanima omogućava lakše i brže obavljanje usluga javne uprave.

On je naglasio da je poziv bankama da se kao partneri uključe u omogućavanje različitih vidova elektronskih plaćanja stalno otvoren, sve u cilju potpune transparentnosti, konkurentnosti, praćenja novih trendova u elektronskom poslovanju i omogućavanja građanima i privredi pristup savremenim uslugama elektronske uprave.

Kekić je istakao da potpisivanjem sporazuma ova banka, kao finansijska institucija u vlasništvu Vlade i sa jasno određenim državnim interesima, daje doprinos merama pospešivanja bezgotovinskog plaćanja platnim karticama na internetu i na POS terminalima, za potrebe budžetskih korisnika.

On je ponovio da ovim sporazumima, banka i Kancelarija omogućavaju građanima da na brži i jednostavniji način izvrše plaćanja za usluge koje zahtevaju od nadležnih organa ili su u obavezi da ih izvrše.

Ovo je i prilika da se dodatno uveća mreža za korišćenje nacionalne Dina kartice, čiji je banka „Poštanska štedionica“, sa približno 1,6 miliona izdatih kartica, najveći izdavalac, rekao je Kekić.

Prema njegovoj oceni, širenje mreže preko portala eUprave i POS terminala kod budžetskih korisnika znatno će doprineti aktivnostima koje preduzima Narodna banka Srbije u promociji domaće platne kartice.

Foto Tanjug/ Rade Prelic/ bk