Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Počeo otkup maline, cena neizvesna

Iako je pre dva meseca na sastanku u republičkoj vladi, na kome su prisustvovali i predstavnici malinara, utvrđena proizvođačka cena malina od 139,3 dinara po kilogramu, plus marža i troškovi prevoza, otkupljivači i izvoznici insistiraju ovih dana na ceni od 100 dinara za kilogram maline. Proizvođači smatraju da je ovakva cena ponižavajuća i očekuju pomoć države, piše Agromedia.

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je za jedan dnevni list da je ponuđena cena neprihvatljiva i da prerađivačka cena ne sme da bude manja od 140 dinara, optuživši pri tom lobi koji hoće da malinu otkupi za bagatelu.

Istog je mišljenja i kraljevački agronom Dragutin Jevtović koji smatra da država ima obavezu da uvede red na tržištu, da suzbije monopol otkupljivača i izvoznika i konačno zaštiti direktne proizvođače maline koji godinama donose državi devizni prihod koji nije zanemarljiv.

„Svake godine ista priča, na početku sezone ili se ne zna cena maline pa se otkupljuje na „otvoreno“ ili cena bude jako niska pa tek pred kraj berbe dobijemo cenu koja je trebala da bude od samog početka. Cene koje su ponudili otkupljivači su neprihvatljive jer mi moramo da platimo beraču dnevnicu i dva -tri obroka. Odakle?- priča za Info centar juga razočarani malinar iz okoline Lebana. „Prošle godine smo ispred hladnjače na istovar čekali po ceo dan i noć a kad bi došli na red, govorili su nam da je malina „buđava“ i za takvu malinu dobijali smo od 60 do 80 dinara po kilogramu a na isplatu se čekalo mesecima.“

Da li će i ove godine malinari raditi samo za „ozbiljne igrače“ ili će crveno zlato ostati ne ubrano, ostaje nam da saznamo u narednim danima.

 

(Agromedia/Info centar juga)