Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Podeljeni paketi porodiljama i najavljena realizacija projekata Pokreta za decu „Tri plus“

U holu Doma kulture „Radan“ predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović danas je uručio poklon pakete i materijalnu pomoć porodiljama sa teritorije opštine Lebane. Ukupno je podeljeno 54 paketa a ovom prilikom najavljena je i realizacija projekata Pokreta za decu „Tri plus“.

Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku odobrilo je sredstva opštini Lebane u cilju promovisanja populacione politike i podsticanja mladih da oformljuju i proširuju svoju porodicu.

Mere koje će se sprovoditi su:

  • Podsticaj zapošljavanja mladih između 18 i 35 godina kroz finansijsku i nefinansijsku podršku pri započinjanju posla
  • Projekat „Svako selo igralište“ gde će mesne zajednice imati mogućnost da se prijave na konkurs i omoguće pravljenje igrališta i zelenih površina u svom selu, čiji je cilj podsticanje mladih na bavljenje sportom, druženje, uključivanje i starijih generacija u druženje sa mlađima
  • Osnivanje škole roditeljstva pri Domu zdravlja u kojima će roditeljima biti pružena psihološka i zdravstvena podrška i edukacija

“Ako naše Lebane posmatramo kao naš dom, kao našu kuću, danas sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da naša kuća polako, ali sigurno napreduje. Za to ste dokaz vi i vaše bebe. Posle mnogo decenija konačno smo shvatili da je naš najveći problem ne samo u Lebanu već u Srbiji, demografija. Kako naći pravu meru populacione politike, kako popraviti pozitivan prirodni priraštaj, na to pitanje moraju dati odgovor stručnjaci, ali na to pitanje mora dati odgovor i svako od nas. Mi moramo sami da se menjamo, da verujemo više u sebe, da verujemo našoj državi, da volimo naše Lebane, jer drugu državu nemamo. A naša država pomaže Lebanu koliko može. Ove godine za mere populacione politike naša opština je dobila 7.700.000,00 a i mi iz našeg budžeta izdvajamo 1.300.000,00 dinara. Zbog toga mnogo očekujemo i od saradnje sa udruženjem „Tri plus“ iz Čačka. Znamo da to nije dovoljno, ali iz godine u godinu pravimo pomak zarad budućnosti zbog svih nas. Nadam se i verujem da ćemo sledeće godine moći da izdvojimo još više novca za naše porodilje i njihove bebe“, kazao je u svom obraćanju predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović.

„Opština Lebane je sa Udruženjem  „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka sklopila ugovor o saradnji i u narednom periodu majkama sa troje ili više dece biće dodeljne ponosne kartice „Cena minus za 3+“, pomoću kojih će ostvariti popuste prilikom kupovine robe ili usluga od raznih privrednih subjekata, na teritoriji naše opštine i širom Srbije. Poručila bih mladim ljudima da ne beže iz naše zemlje po svaku cenu, već da se svi zajedno trudimo, da ovde gde jesmo stvorimo zajedničkim snagama bolje uslove za rast i razvoj naše opštine, države i sopstvene porodice“, kazala je  koordinator za populacionu politiku i natalitet, psiholog Tamara Stefanović.

Prisutne je pozdravio i Vladica Gavrilović, ispred udruženja „Pokret za decu TRI PLUS“ iz Čačka.

Podsećanja radi Republika Srbija dodeljuje dodatak za decu. Roditeljski dodatak za:
 – prvo dete, rođeno 1. jula i kasnije, u visini od 100.000,00 dinara i isplaćuje se jednokratno
 – za drugo dete 240.000,00 dinara i isplaćuje se u 24 jednake mesečne rate po 10.000,00 dinara
 – za treće dete 1.440.000,00 dinara i isplaćuje se po 12.000,00 dinara u 120 jednakih mesečnih rata
 – za četvrto dete 2.160.000,00 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 18.000,00 dinara
 – kao i Paušal za nabavku opreme za dete u iznosu od 5.000,00 dinara
   
   
    
(Info centar juga)