Jug Srbije Medveđa Vesti

Podrška razvoju privatnog sektora u Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji – Završni događaj –

Svečanost povodom završetka projekta „Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)“ održana je u 28. marta u hotelu Hyatt Regency, u Beogradu. 

Projekat je realizovan od strane Razvojne agencije Srbije (RAS) i Američke agencije za međunarodnu saradnju (USAID), misija u Srbiji, koja je i finansirala projekat. Projekat je imao za cilj jačanje odabranih regiona putem šireg povezivanja, unapređenja njihovog razvoja, povećanja prodaje, unapređenja izvoza i kreiranja novih radnih mesta.

Partneri na projektu su i akreditovane regionalne razvojne agencije: Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP) iz Leskovca, Regionalna razvojna agencija Sandžaka-SEDA iz Novog Pazara, Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga iz Kraljeva i Regionalna razvojna agencija Zlatibor iz Užica.

„Podrška razvoju privatnog sektora u južnoj i jugozapadnoj Srbiji (PSD)“ je prvi projekat u Srbiji koji USAID realizuje u direktnom partnerstvu sa Vladom Republike Srbije.


Pozdravni govor imao je ambasador SAD u Republici Srbiji, g. Kajl Skat i v.d. direktor Razvojne agencije Srbije, g. Radoš Gazdić. Direktor Sektora za planiranje i razvoj RAS-a, gđa Ana Žegarac pustila je kratak promotivni film o projektu a zatim su podeljene zahvalnice od strane RAS-a partnerima na projektu – USAID, regionalnim razvojnim agencijama iz Kraljeva, Novog Pazara, Užica i Leskovca.

Na poziv v.d. direktora Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga (CRJP) iz Leskovca Dragane Belenzade, ispred opštine Medveđe završnom događaju prisustvovao je predsednik opštine, dr Nebojša Arsić.

Cilj projekta je unapređenje razvoja sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetnika povećanje prodaje, unapređenje izvoza i kreiranje novih radnih mesta u sektorima agrobiznisa, lake industrije i modne industrije u 12 opština južne i jugozapadne Srbije među kojima su Leskovac, Vranje, Medveđa, Bujanovac i Preševo. Poseban cilj projekta je i razvoj omladinskog i ženskog preduzetništva kroz dodelu bespovratnih sredstava za nabavku mašina za započinjanje sopstvenog posla.

 

Izvor: Opština Medveđa