Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Polaganjem venaca obeležen Dana pobede nad fašizmom

Svakog 9. maja svet obeležava Dan pobede nad fašizom. Ovaj dan ima univerzalni značaj jer se obeležava u znak sećanja na kapitulaciju Nemačke i pobedu savezničkih snaga nad fašizom.

Drugi svetski rat predstavlja najveći sukob u istoriji čovečanstva. Počeo je nemačkim napadom na Poljsku 1939. godine, a završen je kapitulacijom Japana 1945. godine. Kao nikada do tada svet je bio podeljen na dve suprostavljene strane. Srpski narod ovenčan slavom prethodnih ratova i vođen slobodarskim idealima, tih ratnih godina svrstao se na stranu Saveznika koji su bili predvođeni Velikom Britanijom, SSSR i SAD. Život u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji bio je težak, okupacioni sistem bio je surov, a posebno su bili progonjeni pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda, kao i učesnici u antifašističkoj borbi.

U čast Dana pobede nad fašizmom danas su na spomenik Boginje pobede delegacije Grada Leskovca, Ministarstva odbrane i SUBNOR-a položile vence.

„Za šest godina trajanja rata izgubljeni su milioni života, a mnogi gradovi, uključujući Leskovac, pretrpeli su ogromnu štetu. Iz ugla 21. veka ovaj praznik je jedinstven. Tog dana čitav svet je na jednoj strani, na strani pobednika. Slaveći pobedu na fašizmom negujemo kulturu, a istorija nam ukazuje da su mir, sloboda i prosperitet sveta najuzvišeniji ideali svakog demokratski uređenog društva. Danas priznanje odajemo onima koji su platili životom slom okrutnog i nečovečnog neprijatelja, onima koji su svoje živote položili da bismo mi danas živeli mirno i bezbedno. Slava velikim srpskim junacima i neka se ovakav sukob nikada ne ponovi“- rekla je, u ime delegacije grada Leskovca, zamenica gradonačelnika dr Ana Janković Stojanović.

 

infocentarjug.rs