Društvo Srbija Vesti

Polovinom oktobra novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi”

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je da polovinom oktobra počinje novi ciklus nagradne igre „Uzmi račun i pobedi”, u kome će biti podeljeno još deset stanova u Beogradu.

Mali je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prva, rekao da je do sada u sistem stiglo čak 206 miliona računa, a da aplikaciju koristi gotovo milion naših građana.

On je, govoreći o nedavno usvojenom rebalansu budžeta, rekao da su se usvajanjem tog dokumenta poslanici Skupštine Srbije izborili za povećanje plata, penzija i jednokratnu pomoć roditeljima.

Potpredsednik Vlade je ponovio da zaposlene u prosveti, medicinske sestre i tehničare, kao i negovateljice u ustanovama socijalne zaštite očekuje povećanje plata od 5,5 odsto u ovom mesecu, potom još dodatnih 10 odsto u januaru, uz podsećanje na to da je u januaru ove godine već bilo povećanje plata od 12,5 odsto.

To je kumulativno 30,6 odsto, što je daleko iznad nivoa inflacije. Realni dohodak građana ostaje pozitivan uprkos krizi, poručio je Mali i dodao da je rebalansom predviđeno i povećanje penzija ove godine od 5,5 odsto i još 14,8 odsto u januaru naredne godine.

Mali je naglasio da sa svim povećanjima u prethodne dve godine to čini kumulativni rast penzija od 56,1 odsto, što je daleko iznad povećanja cena, i precizirao da će od 1. januara naredne godine prosečna penzija iznositi 390 evra, dok je pre desetak godina iznosila 204 evra.

On je saopštio da je za predstojeću pomoć roditeljima u iznosu od 10.000 dinara po detetu, koja će biti isplaćena krajem septembra, do sada prijavljeno 975.000 dece, a da prijava traje do 20. septembra.

Potpredsednik Vlade je rekao da je prošle godine isplaćeno dva puta po 100 evra pomoći, a krajem godine još 5.000 dinara, istakavši da je sredstva za te namene država uštedela sprovođenjem teških reformi i preuzimanjem najvećeg tereta krize na sebe.

Mali je ukazao na to da je pod kontrolom i javni dug, koji je na nivou od 50,8 odsto BDP-a, dok je prosek javnog duga evrozone 91-92 odsto BDP-a, dodavši da srpska privreda beleži rast u dva kvartala uzastopno, dok nemački BDP pada.

Ove godine imaćemo BDP 68-69 milijardi evra, dok je pre samo deset godina iznosio 33 milijarde evra, naveo je potpredsednik Vlade, uz napomenu da uz to beležimo i rekordnu zaposlenost, budući da 2.300.000 zaposlenih plaća poreze i doprinose.

Mali je naglasio da se država odgovornom politikom izborila za punu zaposlenost, povećanje plata i penzija, i ponovio da će prosečna plata u decembru iznositi 840 evra.

Na putu smo da ispunimo obećanje da 2025. godine ona iznosi 1.000 evra, a prosečna penzija između 430 i 450 evra, rekao je ministar i dodao da je strategija da se nastavi i sa investicijama u puteve, škole, bolnice, kanalizacione mreže, domove zdravlja.

On je podsetio na to da je usvojenim rebalansom obezbeđeno i dodatnih 35 milijardi dinara subvencija za poljoprivrednike, kao i dodatnih 3,9 milijardi dinara za lečenje retkih bolesti i lečenje u inostranstvu.

Potpredsednik Vlade je objasnio da je planirana konzervativna projekcija prihoda i da se vodilo računa o svakom dinaru, što je rezultiralo većim prihodima koji se sada raspoređuju.

Mali je, govoreći o jučerašnjim pregovorima o povećanju minimalne zarade, objasnio da će ona prvi put preći 400 evra i da će sa projektovanom inflacijom za narednu godinu od 4,9 odsto, realno povećanje iznositi 13 odsto.

Prema njegovim rečima, država će poslodavcima kompenzovati povećanje minimalne zarade povećanjem neoporezivog dela dohotka na 25.000 dinara čime se oni motivišu da pređu u belu zonu i zapošljavaju ljude.

Sledeće godine u decembru očekuje se da prosečna zarada dostigne 955 evra, što je tri puta više u odnosu na 331 evro koliko je iznosila 2012. godine, istakao je Mali.