Društvo Jug Srbije Leskovac Vesti

Predstavljeni rezultati rada PU Leskovac za oktobar mesec (VIDEO)

U Policijskoj upravi Leskovac danas su predstavljeni rezultati za oktobar mesec tekuće godine 2023. godine, Rezultati PU predstavljeni su po oblastima.

Načelnik Policijske uprave Leskovac, pukovnik Tomislav Ilić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare, da su u oblasti suzbijanja kriminala ostvareni dobri rezultati. Procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima je 73,58% dok kupan broj otkrivenih i prijavljenih krivičnih dela iznosi 113, od čega iz oblasti opšteg kriminala 101, privrednog kriminala 5, ekološkog kriminala 3 i visokotehnološkog kriminala 4 krivična dela. Sva teža krivična dela su uspešno rešena zahvaljujući dobrom radu policije, prema izvršiocima su primenjivane zakonom predviđene mere. U toku meseca, mera policijskog hapšenja primenjena je prema 1 licu, dok je zadržavanje primenjeno prema ukupno 14 lica.

„U prilog tome izdvojili bi smo jedan događaj: Dana 30.10.2023. godine po ovlašćenju OJT u Leskovcu primenjena mera zadržavanja do 48 sati prema ukupno 6 lica zbog krivičnog dela Teška telesna povreda iz člana 121. KZ, i Nasilničko ponašanje iz člana 344. KZ, učinjenih na štetu četiri lica, zbog toga što su dana 29.10.2023. godine oko 20,00 časova u Leskovcu, nakon kraće rasprave i nakon što su se četvorica oštećenih svojim vozilom udaljili u pravcu jedne benzinske pumpe, iste sustigli svojim vozilima, izazvali saobraćajnu nezgodu a zatim napali oštećene udarajući ih podesnim predmetima po glavi i telu. U ovom događaju jedno lice zadobilo je teške telesne povrede a tri lica lake telesne povrede. Broj učinilaca uhvaćenih na delu je u izveštajnom periodu iznosi 22, što je prvenstveno rezultat intenziviranog rada policijskih službenika na terenu.

Jedan od naših glavnih prioriteta je da se narkotici sklone sa ulica i da ne budu u blizini dece. U ovom izveštajnom periodu u oblasti narkomanije registrovane su 20 zaplene. Ukupno je zaplenjeno 7.458,59 grama opojne droge i to kanabisa 7.455,89 grama i ostalih supstanci 2,7 grama. Evidentirano je 20 krivična dela iz oblasti neovlašćenog držanja i stavljanja u promet opojnih droga“ rekao je pukovnik policije Tomislav Ilić.

Od karakterističnih događaja Ilić je izdvojio dva, i to jedan u Lebanu kada su policijski službenici u domaćinstvu koje koristi Ž.P. (1997) iz Lebana pronašli improvizovanu laboratoriju za uzgoj marihuane u veštačkim uslovima, oko 1,3 kg marihuane, osam stabljika za koje se sumnja da su kanabis, drobilicu i vagicu za precizno merenje. Ovom prilikom prema Ž.P. primanjena je mera policijskog hapšenja. Drugi događaj je od 17. oktobra kada je prema I.M. (1983) iz okoline Vlasotinca, primenjena mera zadržavanja do 48 sati zbog sumnje da je izvršio krivično delo Neovlašćeno držanje opojnih droga iz razloga jer je policija pronašla 975 gr. marihuane koju je skrivao u ataru sela, dok je u njegovoj kući i pomoćnim prostorijama pronađeno još oko 140 gr. marihuane i vagica za precizno merenje.

U oblasti javnog reda i mira u izveštajnom periodu ostvareno je povoljno stanje. Nisu registrovani teži oblici narušavanja javnog reda, a broj prekršaja protiv JRM u izveštajnom periodu je 51. Strukturu prekršaja čine: vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča, nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, svađa, vika i buka na javnom mestu vređanje službenog lica u vršenju službene dužnosti. Prekršaji su najčešće vršeni na ulicama i trgovima, gledajući u odnosu na vreme izvršenja najčešće vreme izvršenja je radnim danom u vremenskom intervalu 12-18 časova.

U kontrolama saobraćaja usmerenim na otkrivanju prekršaja koji su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda kao i tokom akcija otkriveno je ukupno 2.541 saobraćajni prekršaj. Ukupan broj registrovanih saobraćajnih nezgoda u oktobru 2023. godine na području PU u Leskovcu je 43 od toga sa povređenim licima 27, u kojima je povređeno ukupno 32 lica. U oktobru 2023. godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je jedno lice.

Što se tiče bezbednosti saobraćaja, Ilić je izdvojio jedan događaj koji, kako je on rekao, odslikava brz i efikasan rad policijskih službenika a to je hapšenje M.Đ. (1967) iz okoline Doljevca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela Teška dela protiv bezbednosti saobraćaja i Nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi iz razloga jer je dana 15.10.2023. godine na putu Leskovac-Brestovac, kod mesta Lipovica kombijem udario pedesetsedmogodišnjeg muškarca sa biciklom, a zatim se udaljio u nepoznatom pravcu, dok je povređeni muškarac preminuo na licu mesta.

Policijska uprava u Leskovcu nastaviće i u narednom periodu sa sprovođenjem svih mera i radnji na očuvanju bezbednosti svih građana na našem području.

Današnju konferenciju za novinare možete pogledati u video prilogu:

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.