Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Predstavnici lokalne samouprave opštine Lebane obišli danas poljoprivredna domaćinstava u Bošnjacu i Donjem Vranovcu

Pomoćnici predsednika opštine Lebane Goran Lazarević i Nataša Stojanović  obišli su danas poljoprivredna domaćinstava nekoliko porodica Aleksandra Antića, Ivana Stankovića i Ane Stanisavljević koje se već dugi niz godina uspešno bave proizvodnjom paradajza u Bošnjacu i Donjem Vranovcu.

Porodica Antić u Bošnjacu vredno radi na svom imanju proizvodi paradajz na površini od preko jednog hektara, ali je teško da se živi samo od ove delatnosti jer je ove godine paradajz stradao usled poplava, a i otkupna cena je veoma niska. U ovom poljoprivrednom gazdinstvu godišnje se proizvede oko 30 do 40 tona, a robu uglavnom plasiramo na području lebanske opštine, ističe Aleksandar Antić i dodaje da subvencije koriste samo poljoprivrednici na koje se vodi zemlja, naglasivši da je prioritet povezivanje u zadruge.

 

I porodica Stanković iz ovog sela vredno već decenijama proizvodi paradajz na površini od jednog hektara. Kako ističe Ivan Stanković ova proizvodnja traži stalna ulaganja i kontinuirani rad. On ističe da lokalno rukovodstvo u Lebanu podržava proizvođače i da će Paradajz fest u mnogome pomoći da se proizvođači uzajamno povežu, a sa druge strane da se obezbedi plasman proizvoda.

Vredna domačica Ana Stanisavljević iz Donjeg Vranovca može posužiti kao primer jer je porodično gazdinstvo koje se vodi na njeno ime već čuveno po rekordnoj proizvodnji u koju su uključene tri generacije ove višečlane porodice koja je inače pored velikog posla našla vremena da učestvuje na ovogodišnjem Paradajz festu koji je kako kaže Ana veoma značajan za Lebane a prema njenim rečima utisci sa manifestacije su fenomenalni.

 

Ona naglašava da država putem raznih subvencija mora biti više uključena u zaštitu proizvođača. Ujedno dodaje da je osnovna delatnost celoj kraja povrtarska proizvodnja i da se mora hitno rešiti pitanje plasmana. Samo na ovaj način sačuvaćemo sela i odliv stanovnika, kaže Ana.

Kako naglašava pomoćnik predsednika opštine Goran Lazarević lokalna samouprava ima za cilj da se pruži podrška poljoprivrednicima i da je prioritet osnivanje zadruga u oblasti proizvodnje paradajza. On ujedno podvlači da Paradajz fest pruža mogućnost da proizvođači razmene iskustva i da se povežu. Lazarević je nagovestio i pomoć lokalne samouprave u otklanjanju posledica nedavnih poplava.

Inače ovi vredni i marljivi poljoprivrednici  ujedno su i izlagači koje će imati mogućnost da širu javnost upoznaju sa svojom proizvodnjom, tokom trajanja Paradajz festa a kako je rečeno opština Lebane nastaviće i u narednom periodu da kroz razne programe pruža pomoć u nastojanju da se ova delatnost dalje unapredi i poboljša.

infocentarjug.rs

Preuzimanje fotografija dozvoljeno uz pozivanje na izvor i link portala