Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Prijem pvodom međunarodnog dana osoba sa ivaliditetom

Grad Leskovac ima razumevanja za osobe sa invaliditetom, ali je u ovoj godini napravljen pomak, a za 2018. godinu planirana su još veća izdvajanja iz budžeta, kako bi se takve osobe što lakše uključile u društveni život, čulo se danas na tradicionalnom prijemu u sedištu grada uoči Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembar.

Reč je o tradcionalnom prijemu za predstavnike i članove organizacija osoba sa invaliditetom, koje je pozdravila zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović.
Na ovaj način želimo da ukažemo na neophodnost da se učini sve što je u našoj mogućnosti kako biste se uključili u socijalni i ekonomski život. Iako je dosta urađeno, svesni smo da nas očekuje još posla po pitanju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom“ kazala je Ranđelovićeva. Ona je podsetila da od 2017. godine grad finansira dve licencirane usluge – usluge personalnog asistenta i dnevnog boravka za mlade i osobe sa smetnjama u razvoju u ukupnom iznosu od 8,2 miliona dinara.
Želela bih da vas podsetim da je uloga personalnih asistenata počela da se pruža prvi put 2003, ali se tek 2017. godine našlo sistemsko rešenje – rekla je i dodala da se putem javnog konkursa finansiraju i projekti u oblasti socijalne zaštite, a ove godine izdvojeno je 23,1 milion dinara“ podvukla je Jasmina Ranđelović.
Budžetom za 2018. godinu, dodala je, ta sredstva su značajno povećana, pa će tako za one licencirane usluge biti izdvojeno 9. 850.000 dinara, a za projektno finansiranje 32.850.000 dinara. Gordana Stojanović iz Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga je ocenila da tradicionalni prijem „pruža posebnu nadu da ćemo lakše rešavati probleme“.
Danas je samo povod da se skrene pažnja na probleme s kojima se susrećemo, a to su pre svega nepristupačnost, visoka stopa nezaposlenosti, predrasude i stav društva u odnosu na osobe sa invaliditetom, što sve vodi u siromaštvo, diskriminaciju i nedovoljnu uključenost u društvena dešavanja“ istakla je Gordana Stojanović. Država Srbija je poslednjih godina, ocenila je, mnogo uradila na zakonskoj regulativi, doneti su važni zakoni, ali problem nastaje kod primene i monitoringa.
Grad Leskovac je učinio mnogo da se položaj osoba sa invaliditetom podigne na viši nivo, uspostavljena je jedna dobra partnerska saradnja između organizacija i grada“ istakla je. Stojanovićeva je posebno pohvalila postavljenje pristupačnih česmi i za invalide, za šta se zahvalila Vodovodu i njegovoj direktorki, s uverenjem da će takvih dobrih primera biti što više.
Svetislav Marjanović iz Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom najpre se zahvalio gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću za sve ono što čini za osobe sa invaliditetom, rekavši takođe, da je ovaj grad oduvek imao razumevanja za tu vrstu problema, ali da se ove godine otišlo korak napred.
„Treći decembar se dešava samo jednom u godini, a život traje 365 dana“, podsetio je Marjanović čestitajući praznik.