Društvo Jug Srbije Vesti

Program „Osnovi bezbednosti dece“ sa učenicima četvrtog i šestog razreda

MUP Srbije i ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zaključili su  u junu sporazum o saradnji na partnerskom projektu “Osnovi bezbednosti dece” u okviru koga će policijski službenici učenike četvrtog i šestog razreda podučiti kako da se ispravno ponašaju u slučajevima vanrednih situacija, kako da se bezbedno ponašaju u saobraćaju, ali im i ukazati na bezbednosne rizike i pretnje od narkotrafikinga, nasilja, nasilja na internetu.

Ovim projektom su obuhvaćena deca četvrtog i šestog razreda osnovnih škola, a na području Policijske uprave Leskovac biće obuhvaćeno oko 230 odeljenja, kaže PR Policijske uprave Leskovac Boban Zdravković.

“Sam program se sastoji iz edukacije dece, kroz 8 nastavnih jedinica. Neke od tih nastavnih jedinica jesu iz oblasti bezbednosti saobraćaja, zatim policija u lokalnoj zajednici, ukazivanje na štetnosti alkohola i opojnih droga, zatim zloupotreba dece na internet, nasilje kao štetna pojava odnosno kao pojava koja nikome ne može doneti dobro u društvu u kojem živimo. Teme koje će se još obrađivati u okviru ovog projekta  su i prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima kao i oblast protivpožarne zaštite” kaže Zdravković.

Prema njegovim rečima edukaciju dece obavljaće policijski službenici koji su prošli pilot projekat tako da će oni imati ulogu edukatora sa zadatkom da policiju približe deci.

Sa aktivom direktora osnovnih škola održan je sastanak kako bi se utvrdila dinamika sprovođenja programa i kako kaže Boban Zdravković PR Policijske uprave Leskovac, svaka od 8 nastavnih jedinica obrađivaće se u toku jednog meseca tako da će edukacija dece trajati 8 meseci.

Cilj programa je sticanje novih i unapređenje postojećih znanja, veština i stavova radi podizanja bezbednosne kulture učenika, a ciljna grupa je određena na osnovu analiza koje su sprovela ova dva ministarstva.

Program „Osnovi bezbednosti dece“ biće realizovan u školskoj 2017/18. godini kroz čas odeljenske zajednice, sa učenicima četvrtog i šestog razreda osnovne škole.