Jablanički okrug Jug Srbije Lebane

Prvi dan Republičke smotre scenskog stvaralaštva

Po prvi put u Lebanu organizuje se Republička smotra scenskog stvaralaštva. Na smotri učestvuju najuspešnije predstave sa regionalnih smotri. U okviru smotre, eminentni dramski pedagozi, glumci i reditelji održaće predavanja i radionice u vezi sa pozorišnom umetnošću. 
Prvog dana takmičenja pozorišnih grupa učestvovale su četiri osnovne škole iz Guberevca, Novog Pazara, Paraćina i Sokobanje. Na programu si bile predstave „Ko je kriv za jedinicu“ OŠ „Bora Stanković“ iz Guberevca,  „Istina i laž“ OŠ „Rifat Burdžević Tršo“ iz Novog Pazara, predstava „Maturanti“ OŠ „Momčilo Popović Ozren“ iz Paraćina i „Alibaba i razbojnici“ OŠ „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje.
Žiri nije imao ni malo lak zadatak da odabere najbolje glumce i predstavu. Nagrade su ovako raspoređene.
Nagrada za najbolji kostim  i scenografiju pripala je predstavi „Alibaba i razbojnici“,  nagrada za najbolju mušku epizodu otišla je Vukašinu Jovanoviću za ulogu Njegoša u predatavi „Maturanti“,  nagrada za najbolju žensku epizodu pripala je Enani Korać za ulogu mame u predstavi „Istina i laž“, nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu pripala je Dimitriju Milojkoviću za ulogu Alibabe u predstavi „Alibaba i razbojnici“, nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu ponela je Hana Trtovac za ulogu Dine u predstavi „Istina i laž“,  nagrada za najbolju režiju pripala je Mariji Milenković za režiju predstave „Alibaba i razbojnici“.
Treća nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi „Istina i laž“ koju su izveli učenici OŠ „Rifat Burdžević Tršo“ iz Novog Pazara.
Druga nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi „Maturanti“ koju izvode ulčenici OŠ „Momčilo Popović Ozren“ iz Paraćina
Najbolja predtsva na ovoogdišnjoj smotri scenskog stavralaštva po oceni žirija je predstava „Alibaba i razbojnici“  u izvođenju učenika OŠ „Mitropolit Mihailo“ iz Sokobanje. 

 

 

 

U subotu su na programu predstave učenika srednjih škola iz Niša, Požarevca, Lebana, Kragujevca i Kuršumlije. Progrm počinje u 12 sati.
Prva je na programu predstava „Alularia“ Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, od 13 sati je predstava „Morska bolest“ Politehničke škole iz Požarevca, od 14.30 nastupaju učenici STŠ „Vožd Karađorđe“ iz Lebana sa predstavom „Pokndirena tikva“, u 16 sati je predstava „Pobednici“ Prve kragujevačke gimnazije i u 20 sati predstava „Arsenik i stare čipke“ Gimnazije iz Kuršumlije.
Takođe sutra u okviru smotre u Domu kulture Radan  glumačku radionicu držaće Ana Sofrenović, čuvena pozorišna i filmska glumica.