Ne zaobilazi poseti

Put od Prolom Banje do Caričinog grada izuzetno značajan za turizam opštine Medveđa

Rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik zvanično je počelo je aprila 2022., a planirano je da se radovi završe do decembra 2023. godine. Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Na početku radova, o čemu je pisano na našem portalu, bila je i Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je tom prilikom navela da Vlada ceo Jablanički okrug posmatra kao celinu i da će razvijati sve njegove delove, a uskoro će krenuti i sa drugim projektima.

Naime, kako je navela, podići ćemo zaštitnu ogradu oko arheološkog lokaliteta Caričin grad, koji se prostire na teritoriji Leskovca i Lebana i koji je od velikog značaja za Srbiju, ali i Evropu.

Trudićemo se da je uključimo na Uneskovu listu zaštićenih područja, a izgradićemo i vizitorski centar, uložićemo mnogo više sredstava u Sijarinsku banju i gejzire i dodatno investirati u Đavolju varoš, poručila je Brnabić.

Matić je istakla da je područje južne Srbije predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti i upravo će izgradnja puta preko Radan planine omogućiti potpuni procvat turističkog potencijala.

Prema njenim rečima, projektima razvoja i uređenja oblasti južne Srbije izgradiće se potpuno novi profil zdravstvene, kulturne i turističke destinacije za domaće i inostrane turiste.

Vlada Srbije je, po uzoru na uspešno sprovođenje niza projekata za revitalizaciju zapadne Srbije (Ovčarsko-Kablarske klisure), u oktobru 2021. godine osnovala Međuresornu radnu grupu za uređenje i razvoj južne Srbije na teritoriji Leskovca, Prokuplja, Kuršumlije, Lebana, Medveđe i Bojnika.