Da nevidljivi budu u javnosti

Reč, dve o turizmu…

Od izuzetnog značaja za razvoj i poboljšanje uslova života i rada, a samim tim i ostanka i povratka stanovnika na teritoriji opštine Lebane jesu turistički potencijeli koje ovaj kraj poseduje.

Neki od značajnijih lokaliteta koje bi svi posetioci trebalo da posete prilikom obilaska juga Srbije jesu Caričin grad (Iustiniana Prima), Radan planina i veliki broj sela sa ogromnim potencijalom za razvoj seoskog turizma.

Caričin grad (Iustinijana Prima/Justinijana Prima) se nalazi na samo 7 km od Lebana pored sela Prekopčelica, 30 km od Leskovca. Predstavlja arheološki lokalitet koga je podigao car Justinijan I (527-565). Ovaj vizantijski grad, nekada vojni, politički i ekonomski centar na Balkanu, i danas privlači veliki broj posetioca. Značajan napredak za razvoj turizma oko ovog lokaliteta ima i vizitorski centar „Teodora“, koji je ove godine dobio i novi izgled enterijera, izgradnjom staklenog krova, kamina u restoranu domaće kuhinje i drugih elemenata.

Izgradnja staklenog krova Vizitorskog centra „Teodora“

Radan planina, koja se prostire pored lebanske i na teritorijama opština Prokuplje, Kuršumlija Medvedja i Bojnika, ima ogroman potencijal kao područje netaknute prirode. Na ovoj planini se već četvrti put održava i Džipijada, koju organizuju Turistička organizacija Lebane, Klub 4*4 Justinijana Prima i Turistički klaster Radanskog područja koji obuhvata teritorije pet opština koje okružuju Radan planinu (Bojnik, Lebane, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje), kako bi ukazali na potrebu izgradnje putne infrastrukture. Deo planinskog područja Radan, Vlada Republike Srbije stavila je pod zaštitu kao Park prirode „Radan“, koje se svrstava u I kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja (Službeni glasnik br 91, od 10. oktobra 2017. godine).

Planina Radan
4. Džipijada

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Seoski turizam je područje turizma koje iz godine u godinu privlači sve više ljudi, posebno onih iz većih gradova kako naše zemlje, tako i inostranstva, koji u želji da pobegnu od gradske vreve traže mesta gde mogu u miru i tišini da provedu odmor ili vikend i „napune baterije“. Sela u okolini Lebana imaju veliki potencijal za razvoj seoskog turizma, pre svega zbog predivne prirode, ljubaznih domaćina i zdrave hrane. Poteškoće za razvoj ove grane turizma su loša putna infrastruktura do udaljenijih sela, pretežno starog stanovništva sela, napuštena domaćinstva koja zahtevaju velika ulaganja da bi im se vratio prvobitni izgled… I pored toga, ovo je značajan resurs na kome se može u budućnosti više raditi. Možda baš seoski turizam privuče i mlade da se vrate svojim ognjištima i obnove selo na teritoriji opštine Lebane.

Info Centar Juga se nada da će u narednom periodu imati više sredstava i tehničkih i personalnih kapaciteta kako bi svojim čitaocima detaljnije predstavio što veći broj turističkih potencijala opštine Lebane, a i šire juga Srbije.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“