Srbija Vesti

RIK: Prekidaju se izborne radnje sve dok traje vanredno stanje

Sve izborne radnje u Srbiji se prekidaju dok je na snazi odluka o vanrednom stanju, odlučila je Republička izborna komisija na večerašnjoj sednici, javlja RTS.

Odlukom Republičke izborne komisije po prekidu vanrednog stanja biće utvrđeni novi rokovi za sprovodjenje izbora a do sada preduzete izborne radnje, imaće pravnu snagu u nastavku izbornog procesa.

RIK je postupila u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merema za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se „stupanjem na snagu ove uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine“.

U uredbi, objavljenoj danas u Službenom glasniku, još se navodi:

„Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju i do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora. Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja“.

„Ovim rešenjem se privremeno zaustavlja izborni proces dok traje vanredno stanje prouzrokovano širenjem tzv. koronavirusa, i biće nastavljen po donošenju odluke o prestanku vanrednog stanja“, saopštio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv.

 

RTS