Vesti

RIK: Zlonamerne tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu

Republička izborna komisija je u redovnoj komunikaciju sa Misijom OEBS u Prištini kako bi se glasanje na predstojećim predsedničkim izborima sprovelo na bezbedan i zakonit način, saopštio je predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, koji je kao zlonamerne ocenio tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

„Republička izborna komisija održava redovnu komunikaciju sa Misijom OEBS u Prištini sa ciljem da se glasanje na predstojećim izborima za predsednika Republike na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovede, pre svega, na bezbedan i zakonom uređen način, kako bi zaštitili Ustavom garantovano izborno pravo svih naših građana na Kosovu i Metohiji.
Ovakav model saradnje Republičke izborne komisije i OEBS za sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji uspostavljen je još 2012. godine, dobro je razrađen i podrazumeva prisustvo predstavnika OEBS na svakom biračkom mestu i kontrolu nad izbornim materijalom u svakom trenutku.
Smatram zlonamernim tvrdnje o navodnim planovima za izbornu krađu, kada se ima u vidu da će na svakom biračkom mestu, uz predstavnike OEBS, biti prisutna i dvotrećinska većina članova biračkih odbora iz reda parlamentarne opozicije, koji imaju pravo i obavezu da sprovode glasanje na biračkom mestu, kao i da prate transport izbornog materijala posle glasanja, o čijoj bezbednosti će se, kao i do sada, starati OEBS.
Imajući u vidu dosadašnju odličnu saradnju sa OEBS na Kosovu i Metohiji, nisu mi jasne izjave i stavovi izneti u medijima, u kojima se izražava sumnja u nepristrasnost međunarodne organizacije kakva je OEBS“ – navodi se u saopštenju koje potpisuje Vladimir Dimitrijević,predsednik RIK-a.