Da nevidljivi budu u javnosti Jablanički okrug Lebane

Selo Pertate – Razgovor sa Draganom Stamenkovićem

Ekipa „Info centra juga“ je u okviru realizacije projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji je finansijski podržala opština Lebane, posetila je selo Pertate, opština Lebane i obavila razgovor sa dva domaćinstva.

Selo Pertate se nalazi na polovini puta Leskovac – Lebane. Ovaj put dalje vodi ka opštini Medveđa.

Po popisu iz 2002. godine, selo ima 1559 stanovnika, 1203 punoletnih u 374 domaćinstava, sa prosekom od 4,17 člana po domaćinstvu. Kroz selo protiče reka Jablanica.

Prvo smo posetili domaćinstvo Dragana Stamenkovića iz ovog sela.

– Predstavite nam se…

Ja sam Dragan Stamenković, imam 56 godina, živim sa suprugom, sinom i ćerkom.

– Čime se bavite?

Poljoprivredom. Stočarstvom i ratarstvom.

Dragan Stamenković iz sela Pertate u razgovoru sa ekipom ICJ

– Kažite nam nešto o vašem selu…

Selo broji nekih 300 domaćinstva, mladih ima, trebalo bi i više ali se momci ne žene, devojke ne udaju. Domaćinstva se bave stočarstvom, ratarstvom, povrtarstvom i voćarstvom. Mali je broj onih koji rade u firmama. Imamo školu do 4 razreda koja je trenutno zatvorena jer je oronula, plafoni su padali, napravljena je nova škola ali nije završena i rečeno je da će biti gotova do kraja 2018. U medjuvremenu deca pohadjaju nastavu u matičnoj školi u Bošnjacu.

U toku je izgradnja nove crkve. Tu je nekada ranije bila crkva koja je u vreme turaka preseljena u Jašunju. Takve su priče, šta je sve istina to ne znam. Ostale su zidine, temelj dole, i na tim temeljima je sazidana nova crkva koja se završava i trebalo bi zvanično do 07. jula 2018. da bude gotova.

– Da li imate kulturnih manifestacija, nekih koji su interesantni vama kao starijem a i nekih koje su prilagodjene mladjoj populaciji?

Kulturnih dešavanja u selu nema, osim proslave Srpske nove godine. Dom kulture je oronuo i zapušten. Zadnje što je bilo to je održavanje priredbi za Svetog Savu pre 10-tak godina.

– Kakva je situacija što se tiče prevoza?

Ima dovoljno prevoza, nalazimo se na putu povezuje Leskovac sa Lebanom, pa sa tim nemamo problema.

– Šta je u poslednje vreme urađeno u vašem selu?

Urađen je novi put o kome se dosta ovih dana pisalo po medijima (o tome je pisala i ICJ – za detalje klikni OVDE – https://www.infocentarjug.rs/asfaltirana-ulica-stojana-ljubica-u-pertatu/). Pre par godina je urađena kanalizacija. Koliko mi je poznato, planira se još radova na putevima a treba uraditi i par ulica koje su u katastrofalnom stanju.

Nastavak…

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“