Da nevidljivi budu u javnosti Jablanički okrug Lebane

Selo Pertate – Razgovor sa Draganom Stamenkovićem (nastavak)

Ovde možete pročitati nastavak intervjua koji je za Info Centar Juga dao Dragan Stamenković iz sela Pertata.

Prvi deo intervjua možete pročitati KLIKNI OVDE…

 

– Koji su po vama najveći problemi u ovom selu?

Pored škole,

za koju nam je obećano da će biti gotova do 2018, puteva koji još treba da se urade i ulice po samom selu, veliki problem u ovom delu sela predstavlja i potok koji prolazi blizu moje kuće.

Imali smo pre nekoliko godina ozbiljnu poplavu koja nam je napravila veliku štetu. Po mom mišljenju, opština bi trebalo da se pobrine da se on redovno održava. Ranijih godina nije bilo tolikih padavina, pa sam potok nije stvarao veće probleme. Poslednjih godina klima se promenila, padavine su ogromne, a kako potok nije održavan i čišćen, počeo je da nam stvara velike probleme. Moje domaćinstvo više ne može da koristi vodu iz bunara kao pijaću vodu, već samo kao tehničku vodu za pranje traktora, štala. Čuo sam da je i Bošnjace imalo sličan problem i da je kod njih on rešen. Mi čekamo da dodjemo na red da se izvrši čišćenje i reguliše ovaj potok.

 

Domaćinstvo Dragana Stamenkovića

– Šta mislite, da li mladi imaju perspektivu u ovom selu?

Ovde ima dosta mladih koji hoće da rade i prihvataju se svakog posla, mada ima grupa mladih koje jednostavno ne zanima ništa. Ovde je zemljište plodno i može da se radi i da se živi od toga. Dosta kuća je prazno i sada su na prodaju. Mladih nema, stari umiru i ima gro praznih kuća. Ovde 90% žitelja žive od poljoprivrede. Još jedna od mogućnosti za zaradu je i bavljenje cvećarstvom. I ja sam radio 13 godina u kožari u Lebanu, ali kad sam video da će fabrika propasti, napustio sam taj posao i došao da se bavim poljoprivredom i stočarstvom. Fabrika je imala 350 radnika, i nakon zatvaranja veliki broj je otišao za Italiju. Kad sam ja radio, u Lebanu su radile dosta firmi: „Eksporteks“, „Polet“, „Jablanica“, Komunalno „Radan“, „1. maj“, „8. novembar“. Samo „Eksporteks“ je imao 2,500 radnika i imao je jedan od najboljih štofova. Ovde u Pertatu 80-tih godina je napravljeno 4 hala za 2000 grla tovnih bikova. To je radilo samo 2 godine, a radi se o jednoj od najmodernijih hala sa boksovima za stoku. To je razlog zašto su se ljudi masovno iseljavali i zašto se još uvek iseljavaju.

 

Domaćinstvo Dragana Stamenkovića

– Šta mislite, koji je način da se mladi zadrže na ovim prostorima?

Kad bi se otvorila nova radna mesta, mladi bi ostali. Država bi trebala da pomogne razvoj poljoprivrede kroz subvencije. Čuo sam da ima plan da mladi bračni parovi dobiju pomoć ako ostanu na selu. Ako i nemaju zemljište, trebalo bi im dodeliti državno – neka rade i posle 10 godina dajte da vidimo rezultate. Dobro bi bilo i kad bi imali i članove domaćinstva koji rade „za platu“ što bi im dalo neki vid sigurnosti, pošto je poljoprivreda uvek neizvesna. Mnogo momaka sa sela bi se oženilo, ali i devojke ne žele da se udaju i žive u selu.

Što se tiče subvencija, daju nam 2.000 po hektaru za obradu zemlje i 2.000 na račun za djubrivo. To imaju pravo samo registrovana poljoprivredna domaćinstva.

– Hvala vam puno na ovom razgovoru.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“