Društvo Srbija Vesti

Siniša Mali: Sutra počinje isplata prvih uvećanih plata

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali najavio je danas da će medicinski i stomatološki tehničari u zdravstvenim ustanovama Srbije sutra dobiti prvi deo uvećane zarade za 5,5 odsto, kao što je ranije najavljeno i omogućeno nedavno usvojenim rebalansom republičkog budžeta za 2023. godinu.

Mali je precizirao da su, po ustaljenoj dinamici isplata zarada, oni prva grupa zaposlenih koji će na račun dobiti veća primanja, a zatim slede i svi ostali, njih oko 209.000 u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

On je naveo da su na današnjoj sednici Vlade usvojeni predlozi zaključaka o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plata za septembar 2023. godine, kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto.

Kako je istakao, rebalansom budžeta predviđeno je da od septembra budu uvećane plate za 208.819 zaposlenih u prosveti, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je reč o 143.862 zaposlena u prosveti, od kojih će zaposleni u osnovnim i srednjim školama dobiti uvećane zarade 6. oktobra, dok će njih 1.514 zaposlenih u učeničkom standardu i još 2.416 u studentskom standardu dobiti prva uvećana primanja 13. oktobra.

Prema njegovim rečima, 59.128 medicinskih sestara i tehničara u zdravstvenim ustanovama i još 1.165 u drugim ustanovama, kao što su Zavod za sport, ustanove za izvršenje krivičnih sankcija i druge ustanove dobiće uvećane plate 16. oktobra, odnosno 10. oktobra, kao i 1.664 negovateljica i medicinskih sestara u socijalnoj zaštiti.

Na taj način nastavljamo politiku očuvanja standarda građana Srbije u uslovima kada svetska kriza i inflacija utiču na svakodnevni život. Protiv ovih efekata borimo se povećanjem plata iznad nivoa inflacije, pružanjem pomoći našim građanima kojima je to neophodno i nastavkom ekonomskih reformi, poručio je Mali.

On je napomenuo da u oktobru i penzionere očekuje povećanje penzija od 5,5 odsto i da će svima njima, dodatno i ostatku javnog sektora, plate i penzije biti uvećane i u januaru 2024. godine.

Sa sprovedenim i planiranim povećanjima plata i penzija i očekivanim usporavanjem inflacije do kraja godine, verujem da ćemo uspeti da se izborimo sa negativnim efektima tržišnih poremećaja. Preduzimamo sve da građani u što manjoj meri osete ove posledice i verujem da uspevamo u tome, zaključio je potpredsednik Vlade.