Srbija Vesti

Srbi na severu KiM konstruktivan činilac u mirnom traženju političkih rešenja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da je uveren da će Srbi u četiri opštine na severu Kosova i Metohije istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima jer se oni danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava.

„Standardni repertoar Kurtijevih neutemeljenih optužbi na račun Beograda i besmislenih uvreda na račun Srba na severu Kosova i Metohije više ne prolazi kod donosilaca političkih odluka na Zapadu, i svi njegovi pokušaji da izbegne obavezu poništavanja posledica eskalacije, koju je sam izazvao svojom arogancijom i bahatošću, osuđeni su na propast.

Kurti je suočen sa jasnim zahtevima međunarodnih posrednika i, umesto što nastavlja da propagandom u stranim medijima u drugima traži krivce i opravdanje za poslednju eskalaciju na severu pokrajine, od njega se očekuje da odustane od pokušaja da po svaku cenu izazove destabilizaciju regiona i sukobe širih razmera.

Srbi su poslednjih dana, budući da su Kurtijevi falangisti makar privremeno sprečeni u nastojanju da izazovu oružane sukobe, u svojim protestima protiv šovinističke politike Prištine pokazali dostojanstvo i uzdržanost na kojima bi im i Gandi pozavideo.

Jedina „nasilna banda” na severu Kosovu i Metohije je Kurtijeva specijalna policija, koja je tamo upućena da teroriše, zlostavlja i ubija goloruke pripadnike srpskog naroda.

Srbi će u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, uveren sam, istrajati u svojim mirnim i demokratskim protestima, jer oni se danas nalaze na poslednjoj liniji odbrane svojih osnovnih ljudskih i političkih prava.

Pozivamo i ovom prilikom predstavnike međunarodne zajednice na terenu da ostanu čvrsti u rešenosti da spreče dalje Kurtijeve pokušaje izazivanja sukoba, a Srbi će, sa svoje strane, kao i do sada, nastaviti da budu konstruktivni činilac u mirnom traženju političkih rešenja koja će garantovati njihova kolektivna prava i pre svega pravo na postojanje.

Dakle, Kurti bi, umesto što tvrdoglavo u stranim medijima nastavlja da brani tekovine svoje poražene politike mržnje i nasilja, trebalo smesta da prekine da blokira proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština i da prestane da produbljuje međunacionalni jaz između srpskog i albanskog naroda na Kosovu i Metohiji”, navodi se u izjavi direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju.