Vesti

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Detinjce

Srpska pravoslavna crkva i svi njeni vernici danas proslavljaju Detinjce, praznik koji se slavi u treću nedelju pred Božić. Toga dana ujutru rano ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, odrasli vežu svoju ili tuđu decu. Za vezivanje se obično koristi kaiš, gajtan ili običan kanap ili običan deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim delom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Foto: SPC – Detinjci

Kako bi roditelji svoju decu odvezali, deca bi trebalo da roditeljima daruju simbolične poklone, ukazujući na taj način poštovanje i pažnju prema starijima, posebno prema roditeljima. Vezivanje na Detince, Materice i Oce ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra dela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima.

Dobra i štedljiva deca prikupe nešto sredstava štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i „dreše“ se onima koji ih vežu.

 U narednim nedeljama posle Detinjaca slede Materice ( 24. decembra) pa Oci (31. decembra). Na ove dana priprema se i nešto svečaniji ali svakako posan ručak.
infocentarjug.rs