Lebane Vesti

Sutra proslava litija u Lebanu

Crkvena opština Lebane poziva sve vernike i građane opštine Lebane da uzmu učešće u proslavi lebanskih litija u subotu 25. juna.

Lebane – Crkvena Opština Lebane sa jerejem Filipom i Turistička organizacija opštine Lebane, organizuju sutra Litiju lebansku. Generalni pokrovitelj je lokalna samouprava Lebane.
Prošlo je više od sedamdeset godina kako je ova tradicija nepravedno prekinuta. S toga Vas pozivamo da je obnovimo i u što većem broju ispratimo događaj, navodi se u saopštenju.
Liturgija povodom Litija, molitvom za zajedničke uspehe i blagostanje, počinje u 08:00 sati u crkvi Usekovanje glave Svetog Krstitelja u Lebanu.
U 09:15 sati biće iznešen litijski Krst. Svečana povorka, u kojoj učestvuju predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije, javne ustanove, predstavnici lokalne samouprave, udruženja, KUD „Jablaničko kolo“, Etno grupa „Mika“, Dom kulture „Radan“, Vrtić „Dečja radost“, osnovne i srednje škole i Turistička organizacija Opštine Lebane; proći će ulicom Cara Dušana ka Domu zdravlja.
Po povratku u crkvenu portu, biće održan kratak kulturno-umetnički program i posluženje.
Posebno pozivamo roditelje sa decom da u što većem broju uveličaju ovaj događaj, navodi se na kraju saopštenja.