Društvo Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Svečanom akademijom Medicinska škola u Leskovcu obeležila 65 godina postojanja i rada

Medicinska škola obeležila je 65 godina postojanja i rada, svečanom akademijom održanom u Narodnom pozorištu u Leskovcu.

Čestitke povodom dana škole uputio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uz podsećanje da je škola nosilac Oktobarske nagrade – Pohvale:

„Medicinska škola je primer odlične organizacije, posvećenosti i istrajnosti ka dobro postavljenom cilju – da iz škole izlaze učenici koji su odmah spremni za praktičan rad, ali i za dalje usavršavanje i školovanje. Pored tradicije kojom se diči, koju održava i prenosi iz generacije u generaciju, ova škola nas iznenađuje inovacijama, projektima i uspesima.

Učenici koji je pohađaju, školuju se za jedno od najhumanijih zanimanja, zanimanje zdravstvenog radnika. Stiču veštine i znanja kojima će sutra pomagati zajednici i spašavati živote. Profesori ove škole imaju zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost da školuju učenike za jedan ovakav poziv. I profesije iz oblasti medicine, kao i iz oblasti obrazovanja, zahtevaju celoživotno učenje. Da ste svi u ovoj misiji jako uspešni dokazuju brojne nagrade na takmičenjima i izuzetni rezultati prilikom nastavka školovanja na visokim školama i fakultetima“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Medicinska škola sa svojom bogatom istorijom nije samo mesto obrazovanja, ona je inkubator snova, mesto gde se rađaju humanističke ideje i gaji empatija prema svetu. Moto naše škole je „Učimo za života ne za ocenu!“ Teorija ima smisao samo ukoliko se primenjuje u praksi, a praksa je život i realnost sa brigama, bolestima i problemima. U tom segmentu ključnu ulogu imaju zdravstveni radnici. NJihov zadatak nije lak, ali je human i vredan divljenja.

Mi nismo školovali samo medicinske radnike, već umetnike zdravlja. Stvaramo priču o nadi i hrabrosti i čudu ljudskog tela. Ulog anastavnika u svemu ovome je neprocenjiva. Nastavnici prenose znanje i iskustvo, postiču rast učenika. Neka ovaj jubilej bude inspiracija za budućnost. Neka nas podseti na važnost humanizma u medicini i obrazovanju“, kazala je povodom jubileja škole direktorka Marija Savić.

U sklopu ovogodišnjeg jubileja u holu pozorišta je prikazana i izložba na kojoj je prikazan vremeplov o školi. Na izložbi je govorila zamenica dr Lidija Dimitrijević:

Marija Lazić direktorka Istorijskog arhiva Leskovac je istakla da arhiv u svom radu primenjuje visoke standarde i da čuva od zaborava ono što je od neprocenjive važnosti za narod.

„Događaji poput ovakovog predstavljaju najbolju prezentaciju arhiva. U ovoj godini imali smo realizaciju tri projekta,. Grad nas je u potpunosti podržao u realizaciji projekta, kao što nas je uvek i podržavao, Vodič kroz izložbu – Medicinska škola u Leskovcu, 65 godina postojanja i rada“.

Direkorka Medicinske škole Savić je kazala da je tiraž Vodiča 400 primarka i da će izložba biti prikazana u Leskovačkom kulturnom centru.