Srbija Vesti

Petković: Kurti želi da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike na severu Kosmeta

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković ocenio je danas da stav Prištine da lokalni izbori u četiri opštine na severu Kosova i Metohije mogu da se održe samo na osnovu nekakvog administrativnog upustva, pokazuje da Aljbin Kurti zapravo te izbore ne želi da sprovede i da traži sve moguće načine da ih izbegne i odloži.

„Takozvano administrativno uputstvo nije ništa drugo do način na koji Kurti želi po svaku cenu da zadrži lažne gradonačelnike i njihove odbornike koji su okupirali sever.

Kurtijevi gaulajteri koji su osvojili 3,5 odsto albanskih glasova na kontejner-izborima na severu, nikoga ne predstavljaju i zato nemaju nikakav legitimitet.

Teror koji je Kurti do neizdržljivosti pojačao, posebno nakon tih nelegitimnih izbora, ima za cilj etničko čišćenje srpskog naroda naročito sa severa Kosova i Metohije. Usled nezapamćenog pritiska i nasilja tzv. „kosovske policije“ prema Srbima, jedino rešenje za momentalnu deeskalaciju jeste održavanje izbora na severu, kao i povlačenje Kurtijeve specijalne policije.

Umesto da se organizuju izbori na kojima bi učestvovali Srbi, Kurti je svojim administrativnim uputstvom namerno zakomplikovao situaciju, uvodeći besmislenu proceduru koja podrazumeva nekakvu peticiju, zatim referendumsko izjašnjavanje, pa tek na kraju održavanje izbora i sve to sa dugim vremenskim rokovima.

Time je Kurti najdirektnije slagao predstavnike EU i SAD, s obzirom na to da je javno obećao da će organizovati izbore.

To ne čudi jer su svi mogli da vide da Kurti nije nikakav mirotvorac, već balkanski piroman, koji izbore na severu ne želi i koji je lično naredio svojim lažnim gradonačelnicima da ne smeju da podnesu ostavke“, naveo je Petković u izjavi za javnost.