Društvo Jablanički okrug Lebane Vesti

Treću godinu zaredom u opštini Lebane organizovani „Miholjski susreti sela“ – ovodgodišnji domaćin selo Šumane

Treću godinu zaredom u opštini Lebane organizovani su „Miholjski susreti sela“ pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o selu, a sve sa ciljem oživljavanja sela i očuvanja tradicije. Ovogodišnji domaćin bilo je selo Šumane, a posetioci su ove godine na prelepoj lokaciji u dvorištu crkve Svetog Prokopija u ovom selu mogli da isprate kulturna dešavanja, probaju kulinarske specijalitete ovog kraja, dok su se oni najspremniji nadmetali u više sportskih disciplina.

Predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović već po tradiciji obišao je 15 izlagača ovogodišnjih Miholjskih susreta sela, istakavši da zahvaljujući Ministarstvu za brigu o selu svi zajedno imamo priliku da ovakvim okupljanjima oživimo naša sela, prikažemo sve lepote ovog kraja i ukažemo svima na njihov značaj, a sve sa ciljem čuvanja tradicije i narodnih običaja kojima su naša sela bogata.

Pored sela Šumane učešće na Miholjskim susretima sela 2023. godine uzele su i vredne domaćice iz Pertata, Bošnjaca, Novog sela, Krivače, Grgurovca, Togočevca, Ždeglova, Konjina, Prekopčelice, Cekavice, Popovca, Rafune kao i penzioneri.

U muzičkom delu programa nastupilo je Kulturno umetničko društvo Jablaničko kolo koje se predstavilo koreografijama Dođi Mile i Igre iz Levča dok su  numerama Lazarica, Hriste Bože i Kosovski  Božuri predstavile Jovana Mladenović i Ljiljana Stojanović. Nakon završenih sportskih nadmetanja predsednik opštine Lebane, Ivan Bogdanović, uručio je pehare, medalje i zahvalnice pobednicima i učesnicima Miholjskih susreta sela 2023.godine.

Inače na nivou čitave Srbije programi ove manifestacije počeli su sa realizacijom od jula i trajaće do 1. decembra. Predviđeno je da će u okviru „Miholjskih susreta sela 2023“ učestvovati oko 1.500 sela, sa oko rekordnih 170.000 učesnika i posetilaca. Ministarstvo za brigu o selu je ove godine za održavanje Miholjskih susreta sela  u Lebanu izdvojilo 389.244 dinara a finansiraće još 94 lokalne samouprave sa ukupnim iznosom od 45,5 miliona dinara.

Opširnije u video prilogu: