Vesti

Trulež plodova lešnika

Plodovi lešnika predstavljaju vrlo značajnu vrstu jezgrastog voća, cenjenu i na domaćem i na svetskom tržištu. Hemijski sastav jezgra lešnika je izvor velikog broja korisnih jedinjenja, kao što su ulja, belančevine, ugljeni hidrati, mineralne materije i vitamini. Evropska Unija nema ograničavanja zasada pod leskom, jer je svetska potražnja za lešnikom u stalnom porastu.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencioniše proizvodnju lešnika a Srbija za podmirenje sopstvenih potreba uvozi 95% ploda lešnika.

„U svetu najveći proizvođači su Turska, Italija, Španija, Grčka, USA, dok je Italija vodeći proizvođač lešnika u Evropi i njihov način uzgoja primer su svim svetskim proizvođačima“ kaže savetodavac za zaštitu bilja PSSS Leskovac Mirjana Petrović.

Životni vek leske je 70- 100 godina, a plodonosi od 50- 70 godina. Leska sa rodom počinje u trećoj i četrvrtoj godini, period pune rodnosti počinje sa 7- 8 godina i ta puna rodnost traje punih 30- 50 godina. U svom punom rodu stablo daje 8- 12 kg, pri čemu oko 50% od ploda otpada na ljusku. Trenutno u zasadima leske Jablaničkog okruga primećuje se trulež plodova lešnika. Trulež plodova lešnika – Sclerotinia coryle, Monilia fructigenae Simptomi se vide na sasvim mladim plodovima koji promene boju, suše se i propadaju. Bolest se može pojaviti i pred berbu, takvi plodovi su sasušeni i teško se vade iz omotača. Posebno značajne zaraze ostvaruju se u kišovitom i hladnom proleću. Do zaraze dolazi na oštećenim plodovima od insekata, pesticida, mehaničkih povreda i slično. Hemijsko tretiranje se obavlja u vreme cvetanja i precvetavanja fungicidima na bazi aktivnih materija kao što su boskalid+ piraklostrobin, fludioksonil+ ciprodinil, kaptan, tiofanat-metil i dr. Po nekim autorima potrebno je i treće tretiranje u fazi listanja. Mehaničke mere suzbijanja su prikupljanje i uklanjanje zaraženih plodova koji su izvor zaraze u narednoj godini, pravovremeno suzbijanje insekata koji mogu oštetiti plodove, preventivna tretiranja posle vremenskih nepogoda kao što su na primer oluja i grad„, kazala je savetodavac za zaštitu bilja PSSS Leskovac Mirjana Petrović.

 

(ICJ)