Društvo Lebane Srbija Vesti

U Domu zdravlja Lebane predstavljen projekat Momentum

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID u saradnji sa Instituima,  Zavodima za javno zdravlje i Asocijacijom Duga sprovodi na teritoriji 13 okruga preventivni program u oblasti zdravstva uz primenu nove metodologije rada. Reč je projektu „Momentum – Transformacija i pravičnost rutinske imunizacije“ za Srbiju koji se sprovodi kroz dve faze, prva je edukacija zdravstvenih radnika, druga edukacija pacijenata.  Ovaj edukativni projekat predstavljen je danas  zdravstvenim radnicima Doma zdravlja u Lebanu, kao i lekarima Doma zdravlja iz Bojnika.

O tome ko treba da primi vakcinu protiv Kovida 19, sezonskog gripa, HPV, u kolikoj meri građani imaju poverenje prema vakcinaciji i kako se najbolje pripremiti za jesenju sezonu, govorili su, vođa tima na projektu USAID-a dr Stefan Mandić Rajčević, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ Leskovac, prim. dr Vanja Ilić, direktor Doma zdravlja Lebane Vladan Stanojević i direktor Asocijacije Duga Aleksandar Prica.

Projekat Momentum nastao je tokom Kovida i obezbeđen je da unapredi imunizaciju protiv Kovida 19. Kako je ovaj virus samo jedan od zdravstvenih problema sa kojima se suočava naše stanovništvo, program smo fokusirali na sve najčešće zdravstvene probleme stanovništva, pa se osim vakcinacijom protiv Kovida 19, bavimo i vakcinacijom protiv drugih oboljenja, odnosno zdravim stilovima života za stariju populaciju i trudnice, istakao je dr Stefan Mandić Rajčević, vođa tima na projektu USAID-a za Srbiju. On je dodao da se implementacija projekta  realizuje kroz rad sa zdravstvenim radnicima i pacijentima kod kojih je najvažnije razumevanje značenja i sadržaja zdravih stilova života, kao i kome mogu da se obrate za savet.

Naša uloga je da pomognemo kolegama lekarima iz Doma zdravlja Lebane i Bojnika da ovladaju određenim veštinama komunikacije u cilju unapređenja rada korisnicima zdravstvenih usluga, da savladaju i upoznaju se sa određenim činjenicama unapređenja zdravih stilova života a posebno imunizacije i vakcinacije protiv Kovida19, kazala je načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Leskovac prim. dr Vanja Ilić. Ona je apelovala na građane da se vakcinišu u što većem procentu iz razloga što je pred nama jesenji period sa kojim dolazi i pojava respiratornih infekcija, sezonskog gripa kao i pojava novih mutiranih oblika Kovida 19, koji za sada nije prisutan u Srbiji već samo u okruženju. Naša preporuka je primanje bivalentene vakcine, da li će to biti Moderna ili Fajzer, stvar je lične odluke ali su benefiti primanja su izuzetno visoki. Do sada je dato preko 13 milijardi doza vakcina koje su potpuno bezbedne jer nije bilo štetnih efekata, kazala je Ilićeva, istakavši da kod osoba koje se ne vakcinišu postoji veći rizik da obole od kardiovaskularnih bolesti odnosno srca i krvnih sudova, respiratornih infekcija ili Kovida.

Direktor Doma zdravlja Lebane Vladan Stanojević izrazio je zadovoljstvo što se ovakav edukacioni seminar održava baš u ovom mestu istakavši da će lebanski lekari opšte medicine i internisti kao i njihove kolege iz Bojnika po preporuci Naleda početi sa realizacijom ovog projekta.

Srbija je jedna od četiri države regiona u kojima se sprovodi program, putem koga će biti sprovedeno ukupno 78 radionica čiji efekat će biti proveren nakon završetka aktivnosti predviđenih ovih programom, istakao je direktor Asocijacije Duga Aleksandar Prica. On je, naglasio da je ova asocijacija zapravo realizator edukacije pacijenata, odnosno osetljivih grupa trudnica i osoba sa hroničnim zdravstvenim problemima starijih od 45 godina.

Projekat Momentum pruža zdravstvenom sistemu tehničku podršku za vakcinaciju protiv KOVID-a 19, sa ciljem da uveri građane u prednosti same vakcinacije i osnaži zdravstvene radnike da otklanjaju predrasude i pogrešne informacije koje se javljaju kod samih pacijenata.  Realizacija edukacija putem ovog projekta na terenu će trajati do 30. novembra.

NAPOMENA: Preuzimanje fotografija dozvoljeno jedino uz pozivanje na izvor i link portala.

Opširnije u video prilogu