Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Medveđa Vesti

U kasarni Vojvoda Petar Bojović u Donjem Sinkovcu svečano obeležen Dan državnosti Srbije

U kasarni Vojvoda Petar Bojović u Donjem Sinkovcu danas je upriličeno svečano obeležavanje Dana državnosti na kojem su prisustvovali najviši predstavnici vojske, grada Leskovca i opštine Medveđa.

 

Prisutni su, nakon intoniranja srpske himne Bože pravde, minutom ćutanja odali počast borcima palim u ratovima devedesetih. Prisutnima se obratio pukovnik Siniša Nikolić koji je govorio o okolnostima koje su uslovile podizanje Prvog srpskog ustanka 1804. u Orašcu i donošenje Prvog ustava Knjaževine Srbije, 1835. godine u Kragujevcu.

Ukazom komandanta Trećeg centra za obuku, vojnici, oficiri i vojni nameštenici koji su se istakli radom i zalaganjem, pohvaljeni su i nagrađeni odsustvom i knjigama, a članovima porodice vojnika stradalih u ratnim sukobima 1999. godine, uručene su vojne spomenice.

Na današnjoj svečanosti kazivane su pesme „Otadžbina“ Đure Jakšića, „Domovina se brani lepotom“ Ljubivoja Ršumovića i Milana Rakića „Na Gazimestanu“, dok su svoje stihove kazivali leskovački pesnik LJubiša Ilić i bivši pripadnik Vojske Srbije Nenad Vranjanac.

Info centar juga