Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

U Lebanu prvi put održana Javna rasprava o Nacrtu budžeta za narednu godinu

U Lebanu prvi put održana Javna rasprava o Nacrtu budžeta za narednu godinu.

U sali Skupštine opštine Lebane danas je održana Javna rasprava o Nacrtu budžeta za 2019. godinu. Javnoj raspravi prisustvovali su direktori lokalnih i republičkih ustanova, funkcioneri, službenici grada, predstavnici udruženja građanja, medija i zainteresovani građani opštine Lebane.

   

„Na današnjoj Javnoj raspravi o Nacrtu budžeta za 2019. godinu učešće je uzelo veliki broj korisnika, direktnih i indirektnih, veliki broj građana kao i pojedinaca. Budžet za narednu godinu je pravljen realno, on iznosi blizu 800 miliona dinara i nadamo se da će u tom iznosu biti sproveden. Što se tiče direktnih i indirektnih korisnika, oni su shvatili suštinu, i svi planovi kao i budžet moraju biti realno predvidivi i ostvarivi. Naš planirani budžet za narednu godinu sa jedne strane je dosta restriktivan a sa druge i razvojni. Predvideli smo malo veće investicije u narednoj godini, po preporuci ministarstva. Neke pozicije su po prvi put ispoštovane kao i ova Javna rasprava o Nacrtu budžeta, što do sada u Lebanu nikada nije urađeno. Bilo je dosta i primedbi i sugestija koje ćemo mi prihvatiti i uvažiti ukoliko sa određenih pozicija to možemo da predvidimo. Već za utorak imamo zakazano Opštinsko veće na kojem će biti rasprave oko pomenutih predloga, nakon toga o predlozima će odbornici raspravljati za Skupštinskom govornicom 20. decembra“ – kazao je Boban Pejić, zamenik predsednika opštine Lebane koji je na današnjoj Javnoj raspravi obrazlozio predloge u prisustvu načelnika Opštinske uprave Tanje Bogdanović i rukovodioca finansija Žakline Zdravković.

   

„Građani opštine Lebane koji su danas bili prisutni na Javnoj raspravi najviše su zainteresovani za investicije u njihovim sredinama, bilo je tu predloga i po pitanju demografske pozicije, što smo mi već i imali u planu za narednu godinu, i dali signal da takav predlog možemo da prihvatimo. U Nacrtu budžeta za narednu godinu veća novčana sredstva planirana su za udruženja i medije. Na jedan viši nivo, za narednu godinu, planirane su investicije, predvideli smo PDV koji će doći sa viših nivoa vlasti zbog investicija a po preporuci nadležnog Ministarstva i Kancelarije za javna ulaganja, jer su planirane investicije za narednu godinu samo po osnovi obrazovanja preko 200 miliona dinara“ – kazao je Pejić.

   

Zamenik predsednika opštine Lebane Boban Pejić kaže da su skoro svi planovi za tekuću godinu realizovani.

„Generalno smo zadovolji, jer smo nivo investicija planiranih za ovu godinu ostvarili. Jedan manji deo nije sproveden a razlog je bila tehnička dokumentacija, na primer prema Kancelariji za javna ulaganja a koja će već početkom naredne godine biti na programu usvajanja kod Kancelarije. Za 2019. godinu je planiran bazen u Lebanu. Kada kažemo bazen, to znači da su planirani radovi u prvoj fazi. Planom detaljne regulacije predvideli smo 11 hektara Sportskom centru Jaruge, predviđen je bazen i veći deo sadržaja ali će u prvoj fazi samo bazen biti gotov. Napomenuo bih i da na sledećoj Skupštini treba doći do usvajanja plana detaljne regulacije po pitanju industrijske zone ispod klanice, gde imamo spremnog investitora koji je zainteresovan za taj deo grada po pitanju nove fabrike u Lebanu. Pre svega, u ovoj godini sam jako zadovoljan jer smo morali da donesemo planska dokumenta, da pripremimo uslove za narednu godinu kako bi 2019.-tu dočekali onako kako smo planirali i kako bi te planove u narednoj godini realizovali“ – rekao je Pejić.

 

(ICJ)