Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

U Medveđi održana gastronomsko – turistička manifestacija „Pod sač“ (FOTO)

U Medveđi je sinoć održana gastronomsko – turistička manifestacija pod nazivom „Pod sač“. Ova manifestacija održava se drugu godinu za redom. Šesnaest ekipa nadmetalo se je u pripremi tradicionalnih jela ispod sača, ali i u pripremi pogače pod crepuljom. Ovo je bila prilika da se stara jela ovog kraja sačuvaju od zaborava, ali i da se prezentuje grnčarija i pokaže njena uloga kroz istoriju.

Medveđa, kao i cela Gornja Jablanica, poseduje veoma raznovrsnu i bogatu kuhinju koja obiluje tradicionalnim specijalitetima, od kojih se izdvaja tradicionalno pripremanje jela pod sačem i pečenjem hleba pd crepuljom.

Ovom manifestacijom, pored okupljanja velikog broja ljudi koji se nadmeću u pripremanju tradicionalne hrane, Turistička organizacija opštine Medveđa ujedno i obeležava Velikogospojinski sabor, koji se nekada održavao u Medveđi.

Direktor Turističke ogranizacije opštine Medveđa Ljubiša Ristić pozdravivši sve prisutne, kazao je i da ova manifestacija polako postaje brend ovog kraja jer postoje ambiciozni planovi da se već naredne godine okupe takmičari iz čitavog regiona.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić podvukao je da je ove godine manifestacija „Pod sač“ okupila takmičare koji su pokazali da nisu zaboravili tradiciju ovog kraja. On je dodao da podržava nastojanja da se manifestacija naredne godine omasovi učešćem takmičara iz Srbije i inostranstva.

Ovogodišnji pobednik u pripremi tradicionalnog jela ispod sača je ekipa Goran Savić, drugo mesto pripalo je ekipi Mrkonjski vis , a treće mesto zauzela je ekipa Mesare Milojković. U kategoriji pripreme pogače ispod sača najbolja je bila ekipa Udruženja penzionera iz Medveđe, drugo mesto zauzela je ekipa Crepulja, dok je treće mesto zauzela ekipa iz Petrilja. Svim učesnicima dodeljene su zahvalnice i pehari.

FOTO GALERIJA:

   

   

   

   

   

   

   

   

   

       

(Info centar juga)