Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Srbija Vesti

U Medveđi uskoro besplatan prevoz seoskog stanovništva

Ministarstvo za brigu o selu, na čelu sa ministrom Milanom Krkobabićem, u toku ove godine je ponovo pozvalo lokalne samouprave da se prijave na Javnom pozivu za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva.
Stručna Komisija u Ministarstvu ocenjivala je 50 pristiglih prijava koje su ispunile uslove, a za ove namene iz budžeta je i ove godine odvojeno 120 miliona dinara, dok je maksimalan iznos po jednoj prijavi, kao i prošle godine, bio 7 miliona dinara.

Sprovođenjem ovog programa u 2021. i 2022. godini biće obezbeđen redovan prevoz u 35 jedninica lokalnih samouprava, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima.

Ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništva na teritoriji Republike Srbije potpisali su predstavnici 17 jedinica lokalnih samouprava, koje su prema propisanim kriterijumima i odluci komisije bile najbolje rangirane na Javnom konkursu.

Prva na listi odobrenih zahteva ove godine je Medveđa, slede Prijepolje, Svrljig, Tutin, Surdulica, Nova Varoš, Sjenica, Blace, Bojnik, itd. Ispred opštine Medveđa, Ugovor sa Ministarstvom za brigu o selu, potpisao je zamenik predsednika opštine Medveđa, Rade Perović.

„Ovo je sjajan program, drago mi je što smo mnogim lokalnim samoupravama pomogli da omoguće mobilnost seoskog stanovništva u svojim sredinama. Kriterijumi u odlučivanju bili su prevashodno stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave, udaljenost i broj sela koja će biti povezana sa gradskim/opštinskim sedištem, kao i pripadnost područjima nadmorske visine preko 500 metara.
Minibusevi kupljeni ovim sredstvima služiće isključivo za potrebe prevoza seoskog stanovništva iz jednog sela u drugo, ili iz sela u gradsko/opštinsko sedište. Na ovaj način stanovnicima sela omogućiće se obavljanje privredne aktivnosti, dostupnost adekvatne zdravstvene zaštite, odlazak u školu najmlađima, sportske i kulturne aktivnosti“, istakao je ministar Milan Krkobabić.

infocentarjug.rs