Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

U Parizu otvorena izložba „Moravci i Francuzi – braća po oružju“

Sinoć je u Kulturno informativnom centru Srbije u Parizu svečano otvorena izložba „Moravci i Francuzi, braća po oružju USPOMENE I PRIČE IZ RATA (1916-1918)“.

Galerija centra bila je prepuna, kako Srba, tako i Francuza koji su sa oduševljenjem, ali i suzama ispratili otvaranje.

„Moravci i Francuzi, braća po oružju USPOMENE I PRIČE IZ RATA (1916-1918)“ je treća izložba kojom Narodni muzej Leskovac uz pokroviteljstvo Grada Leskovca i Ministarstva kulture i informisanja doprinosi obeležavanju stogodišnjice završetka Velikog rata.

 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović koji nije krio zadovoljstvo što Narodni muzej iz Leksovca daje svoj doprinos obelžavanju ove značakjne godišnjice.

„Velika je čast biti ovde u Kulturnom informativnom centru Srbije u Parizu i otvoriti izložbu kojom skromno doprinosimo obeležavanju stogodišnjice Velikog rata, i to upravo pričom o ratnom prijateljstvu između Francuske i Srbije iskovanom na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu. A da to prijateljstvo i dalje traje pokazuje činjenica da će i izložba Francuskog kulturnog centra u Srbiji veoma brzo gostovati u Leskovcu, gradu odakle dolazimo, izložbom koja takođe govori o zajedničkoj borbi francuskih i srpskih vojnika u Velikom ratu.“

Cvetanović je istakao da izložba predstavlja jedan od načina na koji se podsećamo iskrenog prijateljstva dva evropska naroda – francuskog i srpskog i zahvalio se Kulturno informativnom centru što je prepoznao značaj iste. Gradonačelnik se zahvalio i autorima izložbe, direktorki Narodnog muzeja u Leskovcu, muzejskom savetniku Miri Ninošević i muzejskom savetniku Veroljubu Trajkoviću i svima zaposlenima u Narodnom muzeju u Leskovcu koji su učestvovali u njenoj realizaciji.

 

Na otvaranju je govorila i direktorka Narodnog muzeja Leskovac Mira Ninošević: „Poruka ove izložbe je da iskrena i duboka prijateljstva, stvarana u teškim ratnim uslovama, kada je u rovu oružje kovalo bratstvo – treba da traju večno“ kazala je Ninošević.

Među posetiocima izložbe našao se i admiral francuske vojske u penziji Anri Lakaj, čiji je otac ratovao sa Srbima i prenosio mu priče o njihovoj patnji i junaštvu.