Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

U postrojenju za preradu vode u Gorini sprovedena taktička vežba

Danas je u postrojenju za preradu vode u Gorini sprovedena taktička vežba koja je imala za cilj proveru spremnosti, mobilnosti i stručne osposobljenosti radnika Vatrogasno spasilačke čete Leskovac i radnika postrojenja za preradu vode prilikom evakuacije, spasavanja i gašenja početnih požara, opremom i sredstvima kojima raspolaže Vatrogasno spasilačka četa Leskovac i postrojenje za preradu vode u Gorini.

 

U okviru procesa prerade vode u postrojnju koriste se hemikalije koje spadaju u kategoriju opasnih materija kako zbog svoje toksičnosti tako i iz razloga jer su lako zapaljive ili potpomažu sagorevanju. Na postrojenju pored skladištenja određenih rezervi opasnih materija postoji i velik broj elektro ormana i elektro opreme, dizel agregat kao i ostale opreme koja može prouzrokovati nastanak požara na objektu Postrojenja čime bi se ugrozilo snabdevanja stanovništva vodom.

Nakon razvrstavanja i kategorizacije ugroženosti od požara, na osnovu Zakona zaštite od požara objekat Postrojenja za preradu vode svrstan je u II kategoriju ugroženosti od požara.

Na osnovu Zakona JKP Vodovod je uradio „Plan zaštite od požara“ od strane ovlašćenih institucija, po kome je predviđeno da se od strane JKP Vodovod Leskovac izvrši obuka dovoljnog broja zaposlenih u pogledu zaštite od požara na način da se obezbedi stalno dežurstvo na objektu.

Planom je predviđeno i redovno održavanje vežbi u pogledu zaštite od požara koje JKP Vodovod Leskovac, na osnovu godišnjeg plana rada u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srbije, Odeljenjem za vanredne situacije u Leskovcu redovno i izvodi.

Gradonačelnik Leskovca je danas podržao pripadnike MUP-a i JKP Vodovod koji su sproveli ovu akciju. U svom obraćanju medijima on je govorio o Postrojenju za preradu vode u Gorini. „Ovaj objekat posluje u okviru JKP Vodovod Leskovac predstavlja vitalan objekat za snabdevanje vodom stanovništva na teritoriji Grada Leskovca sa okolnim naseljima. Podsetiću vas da smo 2015. godine ovde otvorili savremeno opremljenu fizičko-hemijsku i hidrobiološku laboratoriju za analizu kvaliteta vode i uložili milion i 350 hiljada dinara. Nakon toga, 2017. godine ovo postrojenje je dobilo savremeni nadzor. Reč je o takozvanom veb-skada sistemu, vrednom blizu 100.000 evra koji omogućava praćenje celokupnog sistema vodosnabdevanja od Akumulacije Barje do krajnjih potrošača.“

Saša Jovanović iz Odeljenja za vanredne situacije MUP-a je pojasnio postupak evakuacije u slučaju curenja mašinskog ulja što je uzrok požara koji je prouzrokovao velike količine dima. Shrha ove obuke je obuka stručnih radnika koji su u obavezi da alarmiraju sve radnike u smeni, izvrše evakuaciju, pozovu Vatrogasno-spasilačku jedinicu i ekipu Hitne pomoći. On je detaljno pojasnio sve korake koje je u ovakvim situacijama potrebno preduzeti uz napomenu da je pravovremeno gašenje požara i saniranje posledica nastalih požarom apsolutni prioritet, ne samo zbog nastale štete i bezbednosti radnika postrojenja nego i zbog očuvanja tehnološkog procesa prerade vode za piće i kontinuiteta u snabdevanju svih korisnika.

„Danas smo hteli da pokažemo da požari nisu jedini prioritet u našem radu, hteli smo da pokažemo novu opremu kojom raspolažemo, to je oprema u vidu detektora za opasne materije, termalnih kamera koje omogućavaju lakše kretanje kroz zadimljen prostor. Sve to nam omogućuje bezbedniji i efikasniji rad,“- dodao je Jovanović.