COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Ublažene mere protiv epidemije koronavirusa

Na sednici Kriznog štaba, doneto je nekoliko novih mera, u borbi protiv korona virusa. Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 Zoran Gojković saopštio je da je na sednici tog tela predloženo dodatno ublažavanje protivepidemijskih mera u zemlji.

Mere koje su donete na sednici Kriznog štaba:

– Sve prodavnice na dalje mogu da rade od 0 do 24 sata, nema više ograničenja. Uz poštovanje preventivnih epidemioloških mera.

– Ugostiteljski objekti koji su na otvorenom imaju neograničeno radno vreme. U zatvorenom prostoru do 1 sat iza ponoći. Takođe dozvoljeno je i puštanje muzike u zatvorenom delu lokala, kao i u baštama.

– Što se tiče sportskih događaja, preporuka Kriznog štaba Vladi Srbije jeste da se dozvoli prisustvo publike na stadionima. I to otvoreni tereni do 50 odsto kapaciteta, a u zatvorenim halama do 30 odsto kapaciteta.

– Omogućeno je okopljanje u zatvorenom i otvorenom do 500 ljudi. Gde je više od 500 posetilaca to ne može da se radi bez saglasnosti Kriznog štaba, tačnije bez posebne dozvole.

– Dozvoljene su i proslave mature, uz ograničenje da ne može da bude više od 500 ljudi.

– Sada su dozvoljene ekskurzije za đake, kao i rekreativna nastava koje se organizuju uz saglasnost Ministarstva prosvete i nadležnih organa – naveo je Gojković.

Epidemiološka situacija je stabilna, jedan duži period imamo stagnaciju broja novozaraženih, a i u bolnicama je zadovoljavajuća situacija, podvukao je Gojković i napomenuo da se trenutno u bolnicama u celoj zemlji nalazi manje od 500 kovid pacijenata.

On je, odgovarajući na pitanje da li su članovi Kriznog štaba zabrinuti da se relaksacija omogući s obzirom na to da postoji delta soj virusa, a Srbija nije stigla do 50 odsto vakcinisanih, rekao da uvek postoji doza opreza.

Prema njegovim rečima, posmatra se šta se dešava u okruženju i Evropi, uz napomenu da veliki broj zemalja u našem okruženju ima ovakve mere ili ide ka njima.

Ukoliko budemo suviše opušteni, možemo doći u situaciju koju smo imali pre godinu dana, upozorio je Gojković i naglasio da ipak život ne može da stane.

Ono što najviše zabrinjava, kako je predočio, jeste to što je na dnevnom nivou samo 10 odsto vakcinisanih u odnosu na broj koji je bio u prethodnih nekoliko meseci.

On je posebno apelovao na mlade da se vakcinišu jer je odziv starijeg stanovništva zadovoljavajući, odnosno veći od 70 odsto.

infocentarjug.rs