Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Učenički parlament Gimnazije u „borbi“ protiv nasilja

Danas su predstavnici Učeničkog parlamenta lebanske Gimnazije, uz podršku koordinatora Učeničkog parlamenta i pedagoga škole održali radionicu sa temom „Nenasilje“.

Bilo je priče o Međunarodnom danu nenasilja čije je osnivač Mahatma Gandi – rodonačenik strategije i dosledne primene nenasilnog otpora. Generalna skupština UN 2007. godine ustanovila je obeležavanje ovog dana kao priliku za „širenje poruke nenasilja“ rezolucijom koja potvrđuje „univerzalnu važnost principa nenasilja“.

 

  

Još jedan od razloga realizacije ove radionice je i tok Dečje nedelje pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“. Palamnetarci su izradili panoe sa definicijom i oblicima nasilja kao i nivoima reagovanja u situacijama nasilja.

Diskutovalo se i o toleranciji, nenasilnoj komunikaciji, saradnji, rešavanju konflikata i slično. Ovo je samo jedna u nizu od aktivnosti koje su u planu rada Učeničkog parlamenta Gimnazije a tiču se gore navedenih diskusija.

Cilj ovih radionica je da se srednjoškolci druže, edukuju, svoje zananje prenesu ostalim učenicima i da im škola pruži bezbedno i podsticajno okruženje.