Kosovo Srbija Vesti

Ugroženost srpskog kulturnog i verskog nasleđa na Kosmetu

Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije saopštilo je danas, povodom pisanja portala koha.net, koji je juče objavio tekst o „neovlašćenim intervencijama u manastiru Banjska”, da je, u sklopu brutalne kampanje progona srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, sve učestalije na meti i srpsko kulturno i versko nasleđe.

U saopštenju se navodi da lažna briga za srpsku baštinu doživljava novi vrhunac u pokušaju Prištine da bezobzirno i licemerno versko nasleđe Srpske pravoslavne crkve stavi pod svoju kontrolu, u nameri da ga prisvoji.

Takozvana kosovska vlast ne samo da demonstrira nebrigu o srpskom kulturnom nasleđu, već i otvorenu netrpeljivost prema toj baštini, budući da od albanskog pogroma nad Srbima 2004. godine nisu ništa preduzeli na obnovi više od 50 uništenih srpskih crkava, manastira i spomenika kulture.

Neki su i danas u ruševinama, neki ne postoje, a većina je, kao Crkva Bogorodice LJeviške u Prizrenu, i danas bez struje, sa zidnim slikama pod naslagama čađi nastale kada su ekstremisti s predumišljajem palili gume u ovom spomeniku kulture.

Stoga, jasno je da, po ko zna koji put, dvolična zabrinutost Prištine za srpsko kulturno nasleđe predstavlja samo loše prikrivanje činjenice da su oni sami vinovnici neprekidnog nasilja nad kulturnom baštinom.

Bez obzira na očigledno prenošenje kampanje laži i dezinformacija na teren zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, Srbija će putem nadležnih organa i ustanova nastaviti posvećeno da čuva i obnavlja sve srpske svetinje širom Kosova i Metohije, kao što to čini i u drugim delovima zemlje, dodaje se u saopštenju.