Društvo Srbija Vesti

Uručene nagrade najboljim sportistima i sportskim radnicima za 2022. godinu

Danas je u Svečanoj sali Grada Leskovca uručeno 40 nagrada najboljim sportistima i sportskim radnicima, koji su svojim radom i postignutim rezultatima obeležili godinu za nama.

Specijalno priznanje za doprinos razvoju sporta u Leskovcu i za konstantnu podršku sportistima pripalo je gradonačelniku Leskovca,  Goranu Cvetanoviću. Nagradu mu je uručio Srđan Stamenković, predsednik Leskovačkog saveza sportova. Obrativši se nagrađenim sportistima, gradonačelnik Cvetanović je istakao:

„Kraj godine je prilika da sumiramo rezultate rada u svim oblastima. Jedna od oblasti u kojoj, tradicionalno, ostvarujemo vrhunske uspehe jeste sport. Zato smo danas ovde. Da pohvalimo, da čestitamo, da vas nagradimo, da vam se zahvalimo na svemu što radite. Svojim uspesima predstavljate sebe, ali i svoj grad u najboljem svetlu.

Ne prođe nijedna nedelja da nas ne obraduje vest o nekom novom sportskom uspehu naših sugrađana, kako u pojedinačnim, tako i u ekipnim sportovima. Težimo da što više dece stasava uz sport, da razvija zdrav takmičarski, ali i timski duh, da sportsku disciplinu, zalaganje i posvećenost prenese i na sve druge sfere života. Na sportistima je da treniraju, da se nadmeću, da se sportski i dostojanstveno ponašaju i u porazu i pobedi, a zadatak lokalne samouprave je da im pruži najbolje uslove da na sportskim terenima daju najbolje od sebe. I mi to i činimo.

Za uređenje fiskulturnih sala u školama, sportskih hala, terena i igrališta, avantura parka, za finansiranje udruženja i sportskih klubova, u prethodnim godinama Grad Leskovac je izdvojio preko 700 miliona dinara. Ne zapostavljamo nijedan sport, ne ostavljamo nijedno dete bez mogućnosti da se bavi upravo onim sportom za koji je talentovano. Leskovac se ponosi svojim bazenima, teniskim terenima, terenom sa veštačkom travom, halom „Partizan“. Ne mogu da ne pomenem i izgradnju najvećeg sportskog, fudbalskog terena u našem gradu, u vrednosti od 2,5 milijarde dinara, na kome se radovi privode kraju, koji poprima svoje konačne obrise i koji će, uvereni smo u to, Leskovac pretvoriti u fudbalski grad“.

Gradonačelnik je istakao i činjenicu da se za finansiranje sportskih klubova i udruženja iz godine u godinu iz gradskog budžeta izdvaja sve više novca, pa je od 18 miliona, koliko se izdvajalo 2012. godine, ta suma narasla na 125 miliona dinara, koliko je predviđeno za narednu godinu. Uz to, za funkcionisanje Sportsko-rekreativnog centra „Dubočica“ za 2023. godinu planiran je iznos od 144 miliona dinara. Gradonačelnik je podsetio i da su u toku radovi na uređenju platoa ispred SRC „Dubočica“, u površini od 4600 kvadratnih metara, za koje je izdvojeno 13,5 miliona dinara, a očekuje se da će radovi biti završeni u martu mesecu iduće godine. Čestitavši svim dobitnicima na nagradama, gradonačelnik je istakao da će im Leskovac i ubuduće biti podrška, ne samo teoretski, već i konkretnim potezima.

„Sledeće godine se nadamo još boljim rezultatima, koji jesu važni, ali je nama najvažnije ono što uz njih indirektno ide: disciplina, duh, prijateljstvo, ljubav. Sport može dati od svega toga pomalo, ali dovoljno da budete izgrađeni u dobre, zdrave ljude, i da kasnije nastavite da delujete u onim oblastima u kojima ste se dokazali kao najbolji“, zaključio je gradonačelnik.

Srđan Stamenković, predsednik Leskovačkog saveza sportova, istakao je da se leskovački sport gotovo stoprocentno oslanja na svoj grad i da bez podrške grada ovakvih uspeha ne bi bilo.

„Za nas koji smo i hroničari sporta u vremenu u kome živimo, nema dileme da je ovo period koji je na putu da zasluži epitet zlatnog doba leskovačkog sporta. Bili su davnih decenija uspešni rukometaši, pre 15 ili 20 godina košarkaši, beležimo periode uspešnih nastupa fudbalera u Drugoj ligi. Međutim, ovoliko klubova u visokim rangovima takmičenja u isto vreme nije bilo. Kad tome dodamo naše sjajne plivačice i plivače, ateletičare, karatiste, džudiste, gimnastičare, boksere, dolazimo do činjenica koje nesporno govore da je za nama još jedna godina uspeha leskovačkog sporta“, naveo je Stamenković.

Za najboljeg trenera u 2022. godini proglašen je Nenad Stojanović, trener u Klubu malog fudbala, najbolji sportski klub je Ženski odbojkaški klub Leskovac 98, a priznanja za najbolje sportiste u ženskoj i muškoj kategoriji pripala su Nini Stanisavljević iz Plivačkog kluba „Dubočica“ i Milanu Mihajloviću, džudisti, osvajaču brojnih medalja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Nagrade su uručene i sportskim radnicima, trenerima i sportistima za višegodišnji rad, zatim za rad u drugim organizacijama za podršku sportu, mladim sportskim nadama Leskovca, a proglašeni su i najbolji sportski radnici u 2022. godini. Među njima je i Ana Stojanović, trener ŽFK „Lavice“, koja se zahvalila na priznanju i istakla:

„Zavidim ovim mladim ljudima, jer ja kao mladi sportista nisam imala priliku da stojim na ovom mestu. Ta želja mi se danas ostvarila, u ulozi trenera. Zahvaljujem se Gradu na svim izdvajanjima za naš klub i svima želim srećne predstojeće praznike, mnogo uspeha u životu i sportu“.

Nagrade najboljim sportistima su, osim gradonačelnika Gorana Cvetanovića, uručivali i članovi Gradskog veća – Brankica Stamenković i Andrija Atanasković.