Leskovac Uspešne žene - Grad Leskovac Vesti

USPEŠNA ŽENA Danijela Živković vlasnik Agencije Živković N&N

Biti uspešan i ostvaren u poslu nije uvek lako, posebno za žene koje se i dalje bore sa rodnom diskriminacijom u svim sferama. Ipak, lična satisfakcija koja dolazi iz svakog našeg ličnog postignuća, bilo ono malo ili veliko, i više je nego vredna da istrajemo kroz sve izazove, koji su pred nama u vremenu koje dolazi, kojim god se zanimanjem bavili, jer uspešne žene tako razmišljaju. U okviru projekta Uspešne žene koji je podržao Grad Leskovac, a koji realizuje portal Info centar Jug, na ovu i druge teme razgovaramo sa Danijelom Živković vlasnicom knjigovodstvene Agencije Živković N&N.

ICJ: Da li uspešne žene danas u svetu biznisa imaju jednu zajedničku stvar a to je znanje?

Naravno da se slažem. Žene danas, što je i veoma primetno jesu uspešnije, i to možete videti kada je u pitanju bilo koja sfera posla, pa na kraju krajeva žene su čak i veoma uspešni sportski komentatori. U ovom poslu kojim se ja bavim a to su knjigovodstvene i računovodstvene usluge takođe postoji veliki broj uspešnih žena. Sve moje koleginice koje znam, rade ovaj posao veoma uspešno dugi niz godina, kao i ja sada već preko dvadeset godina, i mogu da kažem da su to uglavnom jake i uporne žene koje lako ne odustaju, i da za sve njih postoji samo naporan rad koji po završetku posla uglavnom rezultira uspehom.   

ICJ: Bez truda, upornosti i motivacije u bilo kom poslu, ne možemo da očekujemo uspeh, jer na kraju krajeva bez tih osobina koja su nekako  najvažnije ne možemo da očekujemo napredak u poslu?

Moram da kažem, da sam sama sebi najveći motivator, sama sebe kritikujem i samu sebe guram napred ne očekujući da mi neko kaže šta bi trebala ili morala da odradim, ja to već unapred znam, dovoljno je da pogledam svoj notes u kome postoji poslovni plan koga se svakodnevno pridržavam od kada radim ovaj posao. Nekako sam navikla samu sebe, da već danas razmišljam unapred, i o tome šta me očekuje već sutra a potom i narednih dana, kako bi svi klijenti sa kojima radim bili na vreme ispoštovani, jer na kraju to je ono za šta nas plaćaju.

ICJ: Kako je izgledao vaš put do uspeha i sa kojim preprekama ste se susretali i sa kojima se možda i danas susrećete?

 Počeci u mom poslu bili su veoma teški, kada sam krenula da radim bila sam sama, i mogu vam reći da sam prvih šest meseci odnosno godinu dana bila bez ijednog klijenta, radila na polovnim kompjuterima i sedela na plastičnim stolicama u kancelariji, nisam imala ni za svoje doprinose, i to je period koji je ziasta bio veoma težak, kako za mene lično tako i za moju porodicu. Tek nakon izvesnog vremena kada postanete vidljiviji i kada potencijalni klijenti čuju za vas, da posedujete znanje i da imate dobre rezultate, počinju da dolaze i vremenom postaju vaši stalni klijenti. Sada je situacija potpuno drugačija, imamo priliku da putem raznih projekata konkurišemo za određena bespovratna sredsta koja nam omogućavaju da osavremenimo tehniku i opremu na kojoj radimo, ubrzamo proces svog rada, kao i da zaposlimo nove ljude. 

 ICJ: Kako biste afirmisali pripadnice ženskog pola da se upuste u poslovne i druge poduhvate i da i same uspešne?

 Moj savet je da ne odustaju nikada, ne postoji opcija koja se zove odustajanje, čak i kada je najteže, jer baš tada morate najviše. Mislim da su žene te, koje mogu da se izbore sa svim preprekama na koje naiđu kako u svakodnevnom životu tako i u poslovnom svetu, zato je moj savet samo napred i uspeh će svakako doći u određenom trenutku. Jer prepreke su sastavni deo kako našeg života, tako i posla, ali sve se u jednom trenutku reši, jer ne postoji problem koji nema rešenje, i mislim da se uvek pronađe način da se jednostavno ide dalje. 

 ICJ: Koliko je teško ženi da uspe u tradicionalno muškim poslovima poput preduzetništva, kada se od njih to ne očekuje?

 Mislim da je sada u ovom trenutku, mnogo lakše nego možda pre desetak godina, jer se mnogo stvari promenilo, i smatram da su žene danas nekako hrabrije u tome da preuzmu inicijativu i odgovornost za sve što rade, za sopstveni uspeh, za porodicu i da žene danas stvari veoma dobro drže pod kontrolom.

ICJ: Šta vas motiviše na toliku posvećenost poslu i šta vas pokreće?

Prvenstveno me pokreće to što radim posao koji volim i koji umem dobro da radim. Nakon završenog školovanja odmah sam počela da radim i to punih sedam godina u jednoj knjigovodstvenoj agenciji, gde sam dodatno kroz praksu nadogradila svoje znanje, nakon čega sam ipak odlučila da postanem samostalna i otvorim svoju agenciju i stvorim sopstveni biznis. Naravno konstantna edukacija i dalje  usavršavanje su neophodni u svakom poslu, pa i u našem, gde često dolazi do određenih promena koje morate da primenite kroz posao.

ICJ: Da li su po vašem mišljenju očekivanja od savremene žene u 21. veku ogromna?

Mislim da su očekivanja ogromna. Svi očekuju nešto od vas najpre porodica, suprug, deca i na kraju klijenti, da sve bude odrađeno, da pritom uvek budeš sređen, da odeš na posao, svima budeš na usluzi, uvek dostupan i da sve bude u roku i na vreme. Mislim da sve može da se postigne, ako ste dobro organizovani ali isto tako mislim da bez pomoći porodice, razumevanja, kompromisa, tolerancije i podrške to prosto nije moguće stići. Da nije bilo podrške mog supruga i podrške kolega koju imam od samog početka, mislim da mnoge stvari ne bi bile ovakve kakve jesu danas. Zato stižemo sve i svi naši klijenti izađu zadovoljni iz agencije.

ICJ: Da li postoji dovoljan broj žena lidera u Srbiji, ili bi trebalo da ih ima više?

Mislim da ih i sada ima puno i to u svim poslovnim granama, i da su veoma inovatine, ali isto tako smatram, da to možda i nije dovoljno, da bi trebalo da ih bude još više. Važno je da buduće uspešne žene a sutra možda i lideri, vremenom i učenjem shvate, da ne treba da odustaju kada im neko kaže ne, da se nikada ne osvrću i analiziraju prošlost, već da uvek gledaju napred i šta je još potrebno da urade da bi bile tamo gde žele da budu.

ICJ: Sa čime se suočavaju uspešne poslovne žene u Srbiji?

Mislim da je u nekim prethodnim godinama bilo zaista puno izazova i prepreka za žene, ali se to u određenom trenutku promenilo, i to na bolje i mislim da sada same žene mnogo bolje reaguju i odgovaraju, kako na poslovne izazove tako i na sve ostale stvari koje sa sobom nosi preduzetništvo i sopstveni biznis.

ICJ: Kada se okružiš ženama koje te inspirišu da li i sama postaješ jedna od njih?

Da mislim da su žene sjajni motivatori, jer uspešna žena jeste i biće uvek primer nekoj drugoj ženi, da i ona bude još bolja u svom poslu, a samim tim i ekonomski stabilnija i sigurnija u koracima koje pravi na svom poslovnom putu koji je vodi ka uspehu.