COVID-19 Društvo Jug Srbije Srbija Vesti

Vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom u Srbiji počinje u utorak

Vakcinacija protiv koronavirusa trećom dozom u Srbiji počinje u utorak, najavila je za RTS članica Kriznog štaba i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

„To su pre svega osobe sa različitim imunodeficijetnim stanjima, znači osobe na hemodijalizi, oni kojima su transplantirani organi koji su trenutno na imunosupresivnoj terapiji recimo kod karcinoma različite hemoterapije. Zatim to su osobe starije od 70 godina, osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite, pre svega u gerontološkim centrima. To su i zaposleni u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, ali i kategorija putnika u međunarodnom saobraćaju“, navodi Kisić Tepavčevićeva dodajući da ništa nije obavezno i da su ovo samo preporuke pre svega za one koji su najugroženiji bilo zbog oboljenja koje imaju bilo zbog prirode svog posla.

Treću dozu na lični zahtev mogu primiti i svi građani kojima je prošlo više od šest meseci od primanja druge doze vakcine.

„Ukoliko je neko dobio dve doze vakcine ruskog proizvođača ‘sputnjik’, znamo da tu ima prva i druga komponenta, za treću dozu, ukoliko se odluči za ovu istu vakcinu treba da primi prvu komponentu. Praktično ono što je prevashodno je da se primi vakcina istog proizvoćača ili ukoliko ne, ukoliko se iz ma kog razloga ili po preporuci lekara odlučite za drugu moguće je takođe da se i ona primi sa ovim izuzetkom“ objašnjava Kisić Tepavčević.

Izvor: RTS