Jablanički okrug Jug Srbije Kultura Medveđa Sijarinska banja Vesti

Večeras kamerni orkestar Amoroso u Medveđi

Kulturni centar iz Medveđe poziva sve ljubitelje klasične muzike na koncert pod nazivom „Muzika kroz vreme i prostor“ u utorak 30. oktobra od 19 časova. Ovo je šesti, završni, koncert koji se organizuje u okviru projekta „Umetnička muzika na jugu-Medveđa-sezona 2018“, a pred publikom u Medveđi nastupiće kamerni orkestar Amoroso i solisti Dragana Mitić i Nada Jovanović soprani i flautiskinja Biljana Miljković.

Kamerni orkestar „AMOROSO“, ovim koncertom povešće vas na muzičko putovanje kroz Evropu i vekove. Putovanje počinje u Italiji u XVI veku, u doba Baroka. Jedan od najznačajnijih kompozitora tog vremena bio je Antonio Vivaldi. Venecijanski sveštenik, kompozitor i violinista stvarao je dela inspirisana prirodom. Publici će se predstaviti Končerto u G-duru.

U isto vreme kada i Vivaldi u Italiji, u Nemačkoj stvara bezvremeni Johan Sebastijan Bah. Kompozitor, orguljaš i čembalista, komponovao je dela intelektualne dubine, tehničkog savršenstva i univerzalne kulture. Flautistkinja Biljana Miljković, predstaviće vam jedno od najpoznatijih dela za flautu i kamerni orkestar. Za vas izvode „Badineri“ iz Orkestarske svite br.7.

Iz Nemačke i doba Baroka, muzičko putovanje se nastavlja do Austrije i doba nazvano Klasicizam. Najznačajniji predstavnik ovog vremena bio je Volfgang Amadeus Mocart. Proglašen čudom od deteta, stvaralaštvom nastalim u kratkom periodu njegovog 35-godišnjeg života, obeležio je ovaj period. Za njegovu muziku kažu da blagotvorno utiče na razvoj dece. Predstaviće vam se jedno od najpoznatijih dela ovog stvaraoca, čuveni stav „Male noćne muzike“.

U XIX vek u doba Romantizma, balova, sjajnih dvorana, nesvakidašnjih događanja. Johan Štraus-mlađi, je jedan od najizvođenijih kompozitora svih vremena. Njegovo delo „Valcer na lepom plavom Dunavu“ često se može čuti kad god se u medijima priča o ovoj reci. Ovim koncertom dočaraća nam se duh „Novogodišnjeg koncerta u podne“ izvođenjem „Picikato polke“.

Putovanje se nastavlja do Rusije i kraj XIX i početak XX veka. Mlada solistkinja Nađa Stančić izvešće vam „Vokalizu“ Sergeja Rahmanjinova. Ovaj ruski pijanista, kompozitor i dirigent stvarao je dela izuzetnog muzičkog i emocionalnog poleta. Kroz njegova dela provlači se sva snaga raznolikosti ruskih krajolika.

Putovanje se završava u Srbiji. Kroz muziku nastalu u periodu s kraja XIX i u XX veku provešće vas soprani Dragana Mitić i Nada Jovanović izvođenjem dela Davorina Jenka, Stanislava Biničkog, Borisa Papandopula i Isidora Bajića.

Na samom kraju izvešće se „Splet srpskih melodija“. Publika će sama prepoznati poznate kompozicije iz naše muzičke baštine.

 

Foto:Nemanja Jojić