Mogu biti preduzetnica - 2023.

Žensko preduzeništvo… Uvod

Iako je evidentno da je današnje društvo u mnogim aspektima otvoreno i rodno „ravnopravnije“ nego pre desetak godina, što se tiče preduzetništva, mali broj žena se odlučuju za pokretanje sopstvenog posla. Neosporno je da i država putem raznih subvencija danas pomaže razvoju žene kao preduzetnice i to putem subvencija, obuka i edukativnim kampanjama, povlasticama, projektima… ali u kolikoj meri to utiče na povećanje broja žena – preduzetnica, tema je kojom ćemo se baviti u nizu članaka na našem portalu.

Žene često prilikom i pomena ideje da započnu svoje sopstvene poslove i osnuju privredno društvo dobijaju negativne komentare tamo gde je podrška najbitnija i treba biti najjača, a to je sama porodica, bliski prijatelji a neretko i žene koje se bave preduzetništvom. Svojim komentarima „ubiju volju“ za poretanjem posla, te mnoge sjajne poslovne ideje završe „u kanti za smeće“ i nikada ne ugledaju svetlost dana. To je veliki gubitak za društvo, privredu i razvoj preduzetništva u celini, a samim tim i celokupnog društva.

Neki od razloga zbog kojih su žene u drugom planu kao preduzetnice su i muškarci preduzetnici – kupci, saradnici, dobavljači koji i dalje žene smatraju za neozbiljne i radije svoje poslove dele sa drugim muškarcima sa kojima im je lakše da pronađu zajednički jezik. Ovde dolazi do paradoksa da žene preduzetnice bivaju odbijene od strane drugih žena preduzetnica, koje takođe ulaskom u svet preduzetništva često menjaju mišljenje i stavove i počinju da sarađuju isključivo sa muškarcima. Pojava da žena preduzetnica odbija saradnju sa ženom koja je na početku svoje preduzetničke karijere, još teži je udarac za osobu koja tek ulazi u svet privatnog posla.

Kroz niz članaka koje ćemo u budućem periodu objaviti na našem portalu, pokušaćemo da približimo ženama koje imaju preduzetničke potencijale i ideje kakvo je stvarno stanje u svetu preduzetništva, kako mogu da iskoriste pomoć koju pruža država, razne domaće i strane organizacije i fondacije i kako da se uspošno pozicioniraju kao privrednice u svetu biznisa.

 

Članci su urađeni u okviru realizacije projekta „Mogu biti preduzetnica“ koji sufinansira Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Republike Srbije a implementira Udruženje „Info Centar Juga“. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.