Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Pripreme za pošumljavanje i zaštitu starog hrasta u Vlasotincu

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, JKP Komunalac počelo je sa pripremom terena za pošumljavanje na lokaciji Maričkino. Tu će na jesen biti zasađene autohtone vrste drveća u cilju očuvanja biodiverziteta. Ove godine, 5. jun označiće i početak dekade obnove ekosistema u svetu.

Pokrenut je postupak utvrđivanja starog hrasta u Kruševici za zaštićeno dobro, odnosno spomenik prirode. Reč je o stablu sladuna, koje se nalazi na sedam kilometara od Vlasotinca. Staro je oko 450 godina, visoko 23 metra, a obim debla na prsnoj visini iznosi 5,1 metar.

Na inicijativu većnika zaduženog za zaštitu životne sredine Žakline Stefanović učenici OŠ „Karađorđe Petrović“ iz Kruševice posetili hrast približne starosti i veličine. Oni su upoznati sa značajem hrasta u srpskoj tradiciji, etnologiji i mitologiji.

„Kad sačuvamo jedan hrast šaljemo poruku da treba da čuvamo šumu, odnosno ekosistem u celini“, dodaje Stefanović.

Ovom prilikom učenici i predstavnici lokalne samouprave počistili su smeće sa staze duge dva kilometra, od škole do hrasta.
Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Giginoj kući priređena je izložba radova na temu ekologije koju su pripremili učenici OŠ „Siniša Janić“ i Gljivarskog društva Rujnica. Akcijama se pridružila i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

infocentarjug.rs

Komentari

Svaki korisnik je lično odgovoran za svoj objavljeni komentar. Objavljeni komentari korisnika nisu stav redakcije portala. Info Centar Juga ne garantuje za tačnost informacija iznetih u komentarima korisnika i zadržava pravo da bez upozorenja ukloni svaki komentar koji sadrži reči mržnje, rasizma, vređanja ljudskog dostojanstva ili bilo kakvog drugog oblika nepoštovanja i ugrožavanja drugih.

Napišite nam šta mislite...

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.