Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Bogdanović potpisao ugovor sa ministrom Ružićem o dodeli sredstava iz Fonda za lokal

Danas je 59 gradonačelnika i predsednika opština sa sobom u svoju lokalnu samoupravu poneo ugovor potpisan sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem čime će završiti započete projekte ili pokrenuti nove u nekoj od tri oblasti definisanim Uredbom o dodeli sredstava iz Fonda za lokal. 

Od 120 gradova i opština koje su se prijavile za korišćenje sredstava iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave, njih 59 dobiće 320 miliona dinara za prioritetne projekte.

Ugovor o prenosu sredstava sa predsednikom opštine Lebane, Ivanom Bogdanovićem potpisao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. 

Naime, u okviru Fonda za lokal Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave sredstva mogu biti raspoređena za (1) infrastrukturne radove na komunalnoj infrastrukturi, uređenju vrtića, škola, zgrada uprave, kulturnih i sportskih ustanova, kao i (2) za nabavku računarske opreme radi razvoja eUprave ili (3) za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija.

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“, rekao je ministar.

On je i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći. „Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, otkrio je ministar i rekao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i rekao da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

33 lokalnih samouprava dobiće više od 262 miliona dinara za infrstrukturne radove na vrtićima, školama, objektima kulture, sporta i javne uprave, komunalnoj infrastrukturi, javnim parkovima i rasveti.
18 opština i gradova dobiće više od 48 miliona dinara za nabavku savremenih informacionih tehnologija koje će omogućiti uvođenje e-Uprave i bolje pružanje usluga građanima i privredi a sa više od 10 miliona dinara biće podržano osam lokalnih samouprava u organizaciji kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija.

Ministar je rekao da je cilj ovog programa da se pomogne lokalnim samoupravama u poslovima koji su njihova izvorna nadležnost, a da im je podrška potrebna govori i činjenica da je 120 lokalnih samouprava prijavilo 171 projekat.

Lokalne samouprave koje su podržane u okviru ovog Fonda su: Aranđelovac, Žagubica, Rekovac, Kikinda, Boljevac, Priboj, Gadžin Han, Senta, Surdulica, Lazarevac, Mionica, Vlasotince, Raška, Leskovac, Bogatić, Prokuplje, Vladimirci, Varvarin, Žitište, Despotovac, Veliko Gradište, Golubac, Lapovo, Tutin, Kruševac, Sremska Mitrovica, Velika Plana, Vrnjačka Banja, Bor, Ljubovija, Užice, Čačak, Trstenik, Žitorađa, Pirot, Alibunar, Lebane, Merošina, Osečina, Negotin, Inđija, Novi Pazar, Nova Varoš, Krupanj, Jagodina, Bela Palanka, Bajina Bašta, Kraljevo, Bačka Topola, Knić, Brus, Smederevo, Bečej, Bačka Palanka, Knjaževac, Sremski Karlovci, Zvečan, Čajetina i Kladovo.

 

(Kraj)